SPELEOLOŠKI ODSJEK LIBURNIJA

Planinarsko turističko društvo «Liburnija» osnovano je 24. srpnja 1899. godine na inicijativu kotarskog poglavara Lavoslava Golfa, koji je bio i prvi potpredsjednik društva. Predsjednik je bio Alfred knez Borelli. Godinu dana kasnije pri društvu je osnovana i speleološka sekcija pri PTD Liburnija, kada je istražena i fotografski snimljena špilja Strašna peć na Dugom otoku. Osnovni zadatak SO Liburnije je istraživanje podzemnih krških fenomena (špilja, jama i kaverni) na području Zadarske županije, pa i šire. Članovi SO Liburnije također rade i na edukaciji i popularizaciji šire javnosti o speleologiji, kao i na vođenju godišnje speleološke škole. Članovi Odsjeka aktivno sudjeluju u logorima i ekspedicijama na području Repbulike Hrvatske, kao i na međunarodnim expedicijama u susjednim zemljama. Od 2021. pročelnica Speleološkog odsjeka Liburnija je Nensi Tomeljak.  (kontakt: 095 599 0913)

Speleološka škola 2022.

I ove godine naš Speleološki odsjek Liburnija organizira Speleološku školu za naziv Speleološki pripravnik.

Škola će se provoditi u terminu od 2. ožujka do 10. travnja 2022. godine.

Prijave se primaju do 28. veljače, broj polaznika je ograničen.

Prijave i informacije:

  • Ljubo: 099 273 1283
  • Nensi: 095 599 0913

Speleološka ekspedicija "Srednji Velebit 2020"

SO Liburnija PD Paklenica sudjelovao je u speleološkoj ekspediciji ‘Srednji Velebit 2020’, koja se održala, od 1. do 9. kolovoza, na širem području Štirovače, u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić iz Zagreba.  

Unatoč lošim vremenskim uvjetima (tri dana kiše i pljuskova), tijekom ekspedicije ukupno je istraženo i topografski snimljeno 16 speleoloških objekata, a uz speleološka istraživanja, provodila su se i biospeleološka, geološka i mikrobiološka istraživanja.

Ekspedicija Sjeverni Velebit - Jama Slovačka

Ekspedicija Sjeverni Velebit 2016. organizirao je SO Velebit sa ciljem nastavka istraživanja u Slovačkoj jami, kao i nastavka rekognosciranja okolnog terena i istraživanja brojnih manjih objekata na području Hajdučkih i Rožanskih kukova.

Piše: Fran Domazetović

Sudjelovanje na logoru Muda Labudova

Jama Muda Labudova duboka je -680m i zasad je sedma jama po dubini u Hrvatskoj, nalazi se na Crnopcu, Južni Velebit, tehnički zahtjevni speleološki objekt rekli bi špiljari Sportska jama. Speleološki odsjek Željezničar (SOŽ) organizirao je Logor Muda Labudova na kojem je sudjelovao i jedan član SO Liburnije.

Piše: Bartol Bobić

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr