SPELEOLOŠKI ODSJEK LIBURNIJA

Planinarsko turističko društvo «Liburnija» osnovano je 24. srpnja 1899. godine na inicijativu kotarskog poglavara Lavoslava Golfa, koji je bio i prvi potpredsjednik društva. Predsjednik je bio Alfred knez Borelli. Godinu dana kasnije pri društvu je osnovana i speleološka sekcija pri PTD Liburnija, kada je istražena i fotografski snimljena špilja Strašna peć na Dugom otoku. Osnovni zadatak SO Liburnije je istraživanje podzemnih krških fenomena (špilja, jama i kaverni) na području Zadarske županije, pa i šire. Članovi SO Liburnije također rade i na edukaciji i popularizaciji šire javnosti o speleologiji, kao i na vođenju godišnje speleološke škole. Članovi Odsjeka aktivno sudjeluju u logorima i ekspedicijama na području Repbulike Hrvatske, kao i na međunarodnim expedicijama u susjednim zemljama. Od 2021. pročelnica Speleološkog odsjeka Liburnija je Nensi Tomeljak.  (kontakt: 095 599 0913)

Istraživanje Vodenog tobogana

Polazim iz Zadra u 8:30. Stižem u Gospić u kuću GSSa gdje smo svi smješteni za ovaj vikend. Nakon kave i obilnog doručka krećemo put jame Vodeni tobogan. Auto ostavljamo malo prije rampe na makadamu za Visočicu, jer je dalje put blokiran snjegom i pokojim nanosom. Od tamo nam treba cca 45 minuta do objekta.

Ispred ulaza dogovaramo ekipe. Dogovoreno je da će Marin crtati, a Tsvetan postavljati. Đeni, Kate i ja ćemo se rasporediti po potrebi. Ulaz je minijaturan i nakon početnog provlačenja otvara se u široku kanal pun kršlja. Nakon toga slijedi meandar od kojeg treba crtati prema unutra. Nakon kraćih konzultacija Marin, Đeni i Kate ostaju crtati, a Tsvetan i ja odlazimo postavljati. Poslije meandra silazimo u prvu veću prostoriju sa sljedećom vertikalom. Od tamo slijedi malo duži meandar nakon kojeg silazimo u veću prostoriju sa više mogućnosti napredovanja. Ovdje nailazimo na crtaće oznake Dine iz Karlovca od prošlog istraživanja. Oni su nacrtali donji dio jame. Slijedimo oznake te Tsvetan, Kate i ja ulazimo u sljedeći meandar. Ovaj je duži i blago se spušta, a na trenutke prilično uzak. Po putu se mogu vidjeti oznake od prošlog istraživanja u vidu zelenih strelica. Izlazimo nad vertikalu od 12tak metara koju ne opremamo jer nemamo više fikseva. Vraćamo se i zatićemo Marina i Đeni 20tak metara prije kraja drugog meandra, sa oko 150m nacrta. Uskoro krećemo prema vani, a ja raspremam. Iz jame zadnji izlazim oko 20:30. Nakon cca 50 minuta Marin, Tsvetan i ja stižemo do auta, uz daleko zavijanje vukova i skori pljusak. Kako je bilo pogledajte video.

Dino Taras

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr