SPELEOLOŠKI ODSJEK LIBURNIJA

Planinarsko turističko društvo «Liburnija» osnovano je 24. srpnja 1899. godine na inicijativu kotarskog poglavara Lavoslava Golfa, koji je bio i prvi potpredsjednik društva. Predsjednik je bio Alfred knez Borelli. Godinu dana kasnije pri društvu je osnovana i speleološka sekcija pri PTD Liburnija, kada je istražena i fotografski snimljena špilja Strašna peć na Dugom otoku. Osnovni zadatak SO Liburnije je istraživanje podzemnih krških fenomena (špilja, jama i kaverni) na području Zadarske županije, pa i šire. Članovi SO Liburnije također rade i na edukaciji i popularizaciji šire javnosti o speleologiji, kao i na vođenju godišnje speleološke škole. Članovi Odsjeka aktivno sudjeluju u logorima i ekspedicijama na području Repbulike Hrvatske, kao i na međunarodnim expedicijama u susjednim zemljama. Od 2021. pročelnica Speleološkog odsjeka Liburnija je Nensi Tomeljak.  (kontakt: 095 599 0913)

SO Liburnija na speleološkom kampu Stara škola na Biokovu

Piše: Dino Taras

Na kamp Stara škola, Biokovo pod organizacijom SO PD Imber (Bospor i Nina) sam krenuo u 3 ujutro u utorak 21.06.2016., autobusom sa kolodvora. U Makarsku stižem oko 7:30, gdje me dočekuju djelatnici PP Biokovo. Službenim vozilom me ostavljaju kod planinarske kuće sv. Jure, malo ispod vrha sa repetitorom, odakle sam krećem put isturenog logora. Taman prije kretanja susrećem još dvojicu djelatnika parka koji su došli sa transportom vode za istureni logor pa zajedno stižemo na cilj oko 11 ujutro. Nakon pozdrava i neformalnih razgovora iz jame izlaze Damir Basara (speleo8mica), a sat vremena kasnije Miran i Mare Klisović (SO HPD Sv. Mihovil), koji se pakiraju i odlaze poslijepodne doma.
Oko 3 popodne u utorak ulazim sa Matijom Horvatinom (SDK) i Anom Kardum (SO HPD Sv. Mihovil) u jamu sa zadatkom da nacrtamo i preopremimo neke dijelove do dna. Matija je podebljao neka jednostruka sidrišta, dok Ana i ja crtamo (točnije ona crta a ja mjerim/glumim točku/svijetlim/smetam). Isto tako provjereno je suženje na samome dnu, kroz koje se upada u malu dvoranu sa dva izlaza koje bi trebalo preklesavati/hiltati/minati, jer voda dalje teče. Ustanovljeno je i par upitnika te paralelnih vertikala koje bi se kroz ljeto i jesen trebalo provjeriti. Na povratku smo već dobro mokri (cca 90%) i radimo pauzu u bivku (cca 270m dubine), gdje vraćamo snagu vrućom juhom, cedevitom, gulašom i kavom. Penjemo van te izlazimo u jutarnje sate u srijedu, oko 8.
Sljedeći odlazak u jamu idem sa istom ekipom, sa zadatkom postavljanja i crtanja fosilnog kanala malo ispod bivka (cca 310m dubine).Ulazimo u jamu oko 13:15 u četvrtak. U istim ulogama crtamo i postavljamo. Zbog nedostatka sidrišta crtaći (Ana i Dino) se ne spuštaju zadnjom vertikalom do dna fosilnog kanala zbog sveopće krušljivosti i odluke postavljača. Fosilni kanal završava „iza ugla“, ali nije nacrtan do samoga kraja. Uz stvarno kratku pauzu za čokoladu penjemo vani puno odmorniji nego prvi đir. Usput sam provjerio jedan sporedni kanal za koji sam ustvrdio da je već posjećen (tragovi špiljara po okolnim stijenama), ali nije nacrtan niti postavljen, pošto nastavlja u dubinu. Vani smo oko 21:15 isti dan.
U petak poslije podne Matija i Ana odlaze, a navečer dolazi ekipa SD Špiljara (Frane Kozemelj, Antonio Kovačić i dvije pripravnice) te se radi dogovor za zadnje jutro logora. SD Špiljar odlaze rano ujutro provjeriti neke penjeve jami, dok Dino i Šime Samac (SD Špiljar) odlaze provjeriti dno novo nađene jame prozvane Nova stara škola. Ulazimo u subotu ujutro oko 9:00.Na dnu se nalazimo u meandru koji se širi u smjeru pružanja jame. Uža strana pukotine ne obećava širinom, niti se vidi kraj. Nakon uvlačenja 2 metra u pukotinu odustajem. Druga strana (kojom se pukotina pruža) ima suženje i nakon toga vidljiv prostor gdje se može i stati, a pukotina vjerojatno nastavlja. U ovaj dio se uvlači Šime, i nakon skidanja opreme i kacige ne uspijeva proći. Šime odlazi van, a ja raspremam sa nekih cca 80m. Izlazimo oko 11:30 te počinjemo spremanje kampa i pakiranje vlastitih stvari. Sa kampa odlazim sa Maricom (SO HPD Sv. Mihovil) iz kampa oko 16:00 u subotu. Stižemo do automobila oko 18:15, te se nakon pobjedničkog pića na Vratima Biokova upućujemo prema Šibeniku. Iz Šibenika krećem autobusom u 21:45 prema Zadru, gdje stižem oko 23:15 u subotu navečer.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr