SPELEOLOŠKI ODSJEK LIBURNIJA

Planinarsko turističko društvo «Liburnija» osnovano je 24. srpnja 1899. godine na inicijativu kotarskog poglavara Lavoslava Golfa, koji je bio i prvi potpredsjednik društva. Predsjednik je bio Alfred knez Borelli. Godinu dana kasnije pri društvu je osnovana i speleološka sekcija pri PTD Liburnija, kada je istražena i fotografski snimljena špilja Strašna peć na Dugom otoku. Osnovni zadatak SO Liburnije je istraživanje podzemnih krških fenomena (špilja, jama i kaverni) na području Zadarske županije, pa i šire. Članovi SO Liburnije također rade i na edukaciji i popularizaciji šire javnosti o speleologiji, kao i na vođenju godišnje speleološke škole. Članovi Odsjeka aktivno sudjeluju u logorima i ekspedicijama na području Repbulike Hrvatske, kao i na međunarodnim expedicijama u susjednim zemljama. Od 2021. pročelnica Speleološkog odsjeka Liburnija je Nensi Tomeljak.  (kontakt: 095 599 0913)

Kaverna pod Crljenim kukom

 
Na istraživanje smo krenuli u petak poslijepodne, nakon uobičajenog stajanja u Interspar po hranu i piće. U Starigradu stajemo kod Filipa Bacha pokupiti korduru. Na Rujno stižemo još za dana, i oko 8 navečer krećemo put Struga. Ulazimo u sklonište u 23:30, raspravljamo kako i što ćemo sutra raditi. Dogovoreno je da odstupamo od ranije dogovorenog plana ranog ustajanja zbog kasnog dolaska na Struge i odlučujemo se radije na varijantu kasnoposlijepodnevnog odlaska do jame.
U subotu ustajemo malo kasnije, riješavamo drva i vodu i odmaramo do poslijepodne.
Oko 6 krećemo prema Kaverni pod Crljenim kukom. U 20:00 skrećemo sa puta za Vaganski vrh, prema vrtači u dnu koje se nalazi Kaverna. Nakon gubljenja kroz vrtaču, pronalaženja pravog puta i dolaska pred Kavernu oblačimo se i ulazimo oko 22:15. Bušimo vlastita sidrišta kroz meandar u smjeru velike prostorije. Kaverna u Crljenom kuku je impresivnih dimenzija koje nismo uspjeli izmjeriti laserskim metrom. Slobodna procjena visine od sredine nagiba bila bi oko 80 – 100 m. Nakon što smo obišli jedan dio kaverne u potrazi za nastavkom, ulazimo u kanal sa račvanjem. Donji kanal prema nacrtu ide u malu vertikalu i brzo završava pa ga nismo provjeravali. U gornjem kanalu smo zabušili dvostruko sidrište prije vertikale od cca 50 m. Nakon kratkog spuštanja odlučili da se ipak vrijeme za polazak jer su umor i hladnoća učinili svoje, a vertikala ne pruža puno varijanti za opremanje bez skyhooka (kojeg nismo imali, naravno). Izlazimo iz jame oko 5:30 ravno pred zoru. Nakon skidanja opreme i pakiranja za polazak, malo lakši krećemo uz vrtaču. Na planinarskom putu smo oko 7 ujutro. Na Struge stižemo poslije 8 i utvrđujemo da su nam stranci konfiscirali vreće za spavanje jer ih „oni nisu imali, nego su došli nepripremljeni“. Nakon vračanja vreća odlazimo spavati na kat. U nedjelju se dižemo oko 1 popodne, i nakon (do)ručka krećemo put Rujna, gdje stižemo oko 16:00.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr