SPELEOLOŠKI ODSJEK LIBURNIJA

Planinarsko turističko društvo «Liburnija» osnovano je 24. srpnja 1899. godine na inicijativu kotarskog poglavara Lavoslava Golfa, koji je bio i prvi potpredsjednik društva. Predsjednik je bio Alfred knez Borelli. Godinu dana kasnije pri društvu je osnovana i speleološka sekcija pri PTD Liburnija, kada je istražena i fotografski snimljena špilja Strašna peć na Dugom otoku. Osnovni zadatak SO Liburnije je istraživanje podzemnih krških fenomena (špilja, jama i kaverni) na području Zadarske županije, pa i šire. Članovi SO Liburnije također rade i na edukaciji i popularizaciji šire javnosti o speleologiji, kao i na vođenju godišnje speleološke škole. Članovi Odsjeka aktivno sudjeluju u logorima i ekspedicijama na području Repbulike Hrvatske, kao i na međunarodnim expedicijama u susjednim zemljama. Od 2021. pročelnica Speleološkog odsjeka Liburnija je Nensi Tomeljak.  (kontakt: 095 599 0913)

Speleološka ekspedicija "Srednji Velebit 2020"

SO Liburnija PD Paklenica sudjelovao je u speleološkoj ekspediciji ‘Srednji Velebit 2020’, koja se održala, od 1. do 9. kolovoza, na širem području Štirovače, u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić iz Zagreba.  

Unatoč lošim vremenskim uvjetima (tri dana kiše i pljuskova), tijekom ekspedicije ukupno je istraženo i topografski snimljeno 16 speleoloških objekata, a uz speleološka istraživanja, provodila su se i biospeleološka, geološka i mikrobiološka istraživanja.

 

- Jedan od zanimljivijih rezultata ekspedicije crtanje je i trećeg ulaza u jamu kod Dundović padeža. Tu je jamu istraživao i topografski snimio Jadranko Ostojić-Makina, član SO Željezničara još 1984. godine, kada je nacrtao jamu do 101 metar dubine. Jama je tada imala dva ulaza, od toga jedan većih dimenzija koji su se spajali na 60-ak metara dubine. Zbog veličine ulaza, u jami se nalazi i velika količina leda, a sama vertikala je izrazito krušljiva, što cijeli objekt čini poprilično opasnim za istraživanje, navodi voditelj ekspedicije Damir Janton. 

Tijekom drugog dana kampa i sama sam svjedočila koliko je jama opasna. Kolega Cimi iz SKOL-a, nalazio se u suženju ispod leda, gdje se jama nastavlja u još jednu dvoranu, kada se uslijed topljenja leda urušio sipar i srećom samo mu prošao pored glave. Definitivno bi istraživanje valjalo nastaviti po hladnijim uvjetima.

Inače, od 1984. godine do danas, u neposrednoj blizini jame otvorila su se još dva jamska otvora. Jedan od njih se spaja sa ‘stara’ dva na dubini od cca 45 metara, dok je četvrti otvor za sad zasebni objekt s prilično jasnom mogućnosti spajanja.

Kamp je održan pod sponzorstvom Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba, uz potporu Komisije za speleologiju HPS-a i volonterske inicijative Čisto podzemlje. Kroz njega je prošlo 30 sudionika iz 7 speleoloških udruga: SK Ozren Lukić, naš SO Liburnija, HBSD, SO Velebit, SO Željezničar, SU Estavela, i SU Spelunka). 

Tijekom šest godina u nizu, koliko SK Ozren Lukić (SKOL) organizira ekspedicije na području Srednjeg Velebita, i djelomično Sjevernog Velebita, istražena su 104 speleološka objekta.

Zahvaljujemo domaćinima na odličnoj organizaciji i neslomljivom istraživačkom duhu. Ovi mladi, pretežito geolozi i biolozi, (ali ima ljudi svih struka) odlična su ekipa zaljubljenika u prirodu, koji svojim ustrajnim i angažiranim radom promiču speleologiju, znanost, ali i timski duh, pozitivizam i zaštitu te očuvanje prirode, osobito čistog podzemlja. 

Tijekom osam dana trajanja, kamp je funkcionirao besprijekorno. Posebna zahvala predsjednici Kluba Juliji Capjak i voditelju ekspedicije Damiru Jantonu, koji su se pobrinuli za logistiku i organizaciju ekspedicije. 

Na kraju svakog dana, terenske ekipe su podnosile izvještaj o posljednjim otkrićima i procjenama za daljnje istraživanje, a tek nakon odgovornog završetka ekspedicijskog dijela, uslijedila bi zajednička večera, za pripremu koje je bila zadužena dnevna dežurna ekipa. Osim istraživanja, valjalo se, naime, svakodnevno pobrinuti za pripremu doručka i večere za brojne špiljare. A bilo je tu vrhunskih gulaša, rižota, paprikaša…

I zaista smo se iznova uvjerili u riječi jednog mudrog kolege speleologa: „Velebit je lijep izvana, a prekrasan iznutra“.

A da je speleologija nepredvidljiva i puna iznenađenja, svjedoči i ekipa koja je istražila jamu Medina golica. Mala rupica "promjera wc školjke", kako je Veljac u šali primijetio nakon rekognosciranja, na kraju je skrivala 40 metarsku vertikalu. Dojmljivo.

Dragi SKOL-ovci, nadamo se skorom viđenju na Velebitu, a osobito bi nas radovala zajednička ekspedicija na području Paklenice.

U ime SO Liburnija, na ekspediciji je sudjelovala i tekst napisala Ana Baričević

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr