SPELEOLOŠKI ODSJEK LIBURNIJA

Planinarsko turističko društvo «Liburnija» osnovano je 24. srpnja 1899. godine na inicijativu kotarskog poglavara Lavoslava Golfa, koji je bio i prvi potpredsjednik društva. Predsjednik je bio Alfred knez Borelli. Godinu dana kasnije pri društvu je osnovana i speleološka sekcija pri PTD Liburnija, kada je istražena i fotografski snimljena špilja Strašna peć na Dugom otoku. Osnovni zadatak SO Liburnije je istraživanje podzemnih krških fenomena (špilja, jama i kaverni) na području Zadarske županije, pa i šire. Članovi SO Liburnije također rade i na edukaciji i popularizaciji šire javnosti o speleologiji, kao i na vođenju godišnje speleološke škole. Članovi Odsjeka aktivno sudjeluju u logorima i ekspedicijama na području Repbulike Hrvatske, kao i na međunarodnim expedicijama u susjednim zemljama. Od 2021. pročelnica Speleološkog odsjeka Liburnija je Nensi Tomeljak.  (kontakt: 095 599 0913)

Speleološki odsjek Liburnija sudjelovao na Znanstvenom kolokviju

 

 

Znanstveni kolokvij

Arheologija pećina na zadarskom području – recentna istraživanja 
Povodom 120 godina istraživanja speleoloških objekata na zadarskom području

16. rujna 2021. Speleološki odsjek Liburnija Planinarskog društva Paklenica Zadar i Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza bili su suorganizatori znanstvenog kolokvija Arheologija pećina na zadarskom području – recentna istraživanja Povodom 120 godina istraživanja speleoloških objekata na zadarskom području koji je održan u prepunoj Dvorani Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Povod održavanja skupa je okrugla obljetnica tj. 120 godina organiziranih istraživanja speleoloških objekata na zadarskom području. Još je 1900. godine osnovan Speleološki odjel Planinarsko-turističkog društva ''Liburnia'' u Zadru, ujedno i prva speleološka organizacija u Hrvatskoj, među ostalim i s ciljem arheoloških istraživanja u speleološkim objektima. Od svog osnutka Odsjek Liburnija kao dio Planinarskog društva Paklenica do danas djeluje na zadarskom području i širem okolnom području sjeverne Dalmacije i Like.  

Na skupu je sudjelovalo 25 predavača, izloženo je 12 tema i 5 postera. Članovi SO Liburnija Martina Dubolnić Glavan, Tvrtko Dražina, Predrag Kurtin-Bodul i Bartol Bobić sudjelovali su na skupu sa tri izlaganja i dva postera kojima su prezentirali rezultate istraživanja Odsjeka na južnom Velebitu, u Modrič pećini, zatim na otocima Kurba Vela, Gustac i Lavdara te na otoku Pašmanu.

Sutradan 17. rujna 2021. SO Liburnija i Zara Adventure za sudionike skupa organizirali su izlet u Modrič pećinu – geomorfološki spomenik prirode (Rovanjska, Općina Jasenice). U ovoj podzemnoj ljepotici duljine 829 m znanstvenici su iz prve ruke doživjeli pravu speleoavanturu i osjetili sve čari podzemnog ambijenta: veličanstvene dvorane ukrašene špiljskim nakitom, provlačenje kroz uske zasigane prostore, apsolutni mrak i tišinu uz kapanje vode, pokojeg šišmiša itd., koji su ih ostavili bez daha i oduševili.

Znanstveni kolokvij održan je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. 

Dr. sc. Martina Dubolnić Glavan 
Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru

Fotografije: dr. sc. Grozdana Franov-Živković, dr. sc. Andrea Kudelić, prof. dr. sc. Ivor Karavanić

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr