SPELEOLOŠKI ODSJEK LIBURNIJA

Planinarsko turističko društvo «Liburnija» osnovano je 24. srpnja 1899. godine na inicijativu kotarskog poglavara Lavoslava Golfa, koji je bio i prvi potpredsjednik društva. Predsjednik je bio Alfred knez Borelli. Godinu dana kasnije pri društvu je osnovana i speleološka sekcija pri PTD Liburnija, kada je istražena i fotografski snimljena špilja Strašna peć na Dugom otoku. Osnovni zadatak SO Liburnije je istraživanje podzemnih krških fenomena (špilja, jama i kaverni) na području Zadarske županije, pa i šire. Članovi SO Liburnije također rade i na edukaciji i popularizaciji šire javnosti o speleologiji, kao i na vođenju godišnje speleološke škole. Članovi Odsjeka aktivno sudjeluju u logorima i ekspedicijama na području Repbulike Hrvatske, kao i na međunarodnim expedicijama u susjednim zemljama. Od 2021. pročelnica Speleološkog odsjeka Liburnija je Nensi Tomeljak.  (kontakt: 095 599 0913)

Prvi vikend speleo škole u špilji Modrič i NP Paklenica

Na prvom vikendu speleo školarci su posjetili Modrič špilju u Rovanjskoj, gdje su slušali predavanja o opremi i rasvjeti u speleologiji...

Nakon spavanja u Planinarskom domu Paklenica i vježbanja čvorova, nedjelju su proveli u NP Paklenica gdje su odradili praktični dio sportskog penjanja i improvizirane tehnike spuštanja.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr