MARKACISTIČKA SEKCIJA

Još od početka planinarstva na ovom području obilježavanje i održavanje staza je bila jedna od najvažnijih aktivnosti tadašnjeg Planinarskog i turističkog društva "Liburnija". Markacistička sekcija je službeno osnovana 60.-ih godina 20.og stoljeća i od tada, uglavnom kontinuirano, održava i markira zadane staze. Dugogodišnji voditelj sekcije Marko Veljača zaslužan je za sustavnu organizaciju i provođenje aktivnosti sekcije kao i za edukaciju mnogih novih članova Društva. Od 2016. godine pročelnik sekcije je Julije Žigo. (kontakt: 0989234724)

Kako će izgledati drugi dan Markacističkog kampa

 

Drugi dan Markacističkog kampa točnije u nedjelju 25. rujna možete birati između dva izleta, ili druženja u kampu i istraživanja Ljubotića. 

Prvi, lakši izlet vodi po stazi koja obilazi mnogobrojna Mirila u okolici Ljubotića. Kružna poučna staza je duljine oko 5.5 km te je potrebno oko 2 sata za obilazak. Iako se radi o većinom ravnoj stazi bez većih uspona i spuštanja, teren je jako krševit te je za obilazak potrebna tvrđa obuća.

Druga opcija je posjet Bilom Sinokosu. Radi se o travnatoj udolini iznad Ljubotića koja se i danas koristi za ispašu ovaca. Prema Bilom Sinokosu vodi stara pastirska staza koja je na dijelovima zidana u suhozidnoj tehnici. Staza prolazi kroz zaseok Ranjevac te nudi nekoliko spektakularnih vidikovaca i zanimljivih krških oblika. Do Sinokosa je potrebno svladati oko 500 metara umjerenog uspona, duljina puta do gore i nazad je oko 10 km te je potrebno oko 5 sati za ovaj izlet. Na povratku imamo jedno malo ugodno iznenađenje. 

Detalji za prijave na kamp:
https://www.pdpaklenica.hr/sekcije/markacisticka-sekcija/841-prijave-i-organizacija-markacistickog-kampa

Program kampa:
https://www.pdpaklenica.hr/sekcije/markacisticka-sekcija/840-markacisticki-kamp-24-i-25-rujna-2022

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr