Zimski planinarski tečaj: Prvi vikend 19. - 20.01.2019.

Piše: Maja Grgurić
Foto: Mrlja

I tako je ovog vikenda napokon krenuo zimski planinarski tečaj, a Velebit se potrudio da uvjeti budu autentični. Protagonisti ovogodišnje škole su 16 školaraca pod mentorstvom Siniše Primožića (poznatijeg kao „Loče“) i ekipa za ispomoć, vodiči Frane, Nevio i Jure.

Prvi dan dočekao nas je četverosatni uspon od Libinjske kose do skloništa Dušice, preko Debelog brda koje nas je dočekalo s burom i klizavom strminom. Prva lekcija je uspješno savladana zahvaljujući Frani – ralici koji prti snijeg i vodi nas najsigurnijim putem. Na visoravni Dušice većina po prvi puta stavlja krplje i pačjim hodom nastavljamo prema skloništu. Tamo nas dočekuje vesela ekipa iz cateringa „Belvedere“, no pripremljeni gulaš smijemo samo mirisati, čeka nas još vježba iz penjanja/padanja na strminama pod snijegom/ledom. Školarci daju sve od sebe, graciozni padovi niz padinu ne impresioniraju instruktora, penjemo se i bacamo niz padinu dok nas cepin ne zaustavi. Nakon dvosatne vježbe napokon zaslužujemo gulaš i odmor. Loče i Mrlja pobrinuli su se i za live koncert, no ni to im nije osiguralo mjesto u spavaonici. Noć u skloništu prolazi u klasičnom stilu „vruće mi je, hladno mi je, prestani hrkati, pun Mjesec mi je“… Iduće jutro započinjemo u religijskom tonu, posipanjem pepela po glavi. Doslovno. Nakon pokajanja slijedi još jedna vježba zaustavljanja pada cepinom te kretanje uz i niz velike strmine, a nakon toga direktno nastavljamo na Sveto brdo. Dan je divan, planina nas je odlučila počastiti, uspinjemo se bez problema, osim par žrtava u krpljama (pucanje kopča na krpljama lajtmotiv je ovog vikenda). S povećanjem strmine krplje mijenjamo derezama i nastavljamo prema vrhu. Ispenjati Sveto brdo u siječnju, po neugaženom snijegu, bez jakog vjetra, na suncu, uz savršeni pogled privilegija je i motivacija za sve članove naše male zimske ekspedicije.

Sretni, ponosni i ispunjeni vraćamo se do Dušica, slijedi okrjepa i pakiranje pa lagani povratak do automobila.

Ključne riječi vikenda: pretrpani ruksak, kopča na krpljama, gulaš, (ne)spavanje, cepin glavu čuva, sreća, nemam signala, slatki umor

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr