Četvrti vikend speleo škole u NP Paklenica

Piše: Lukrecija Sršen

U petak oko 19:30 krenuli smo iz Zadra prema Starigradu. Od kanjona Velike Paklenice do planinarskog doma nam je trebalo nešto više od uobičajenog vremena jer smo osim osobne i drušvene opreme nosili i drvene grede za potrebe doma tako da smo se u dom smjestili nešto iza 23:00. Večerom i kratkim druženjem smo zaključili petak i otišli na spavanje.
Subotnje jutro označio je polazak prema Klimenti. Velike zahvale upućujemo Korani koja je rado pošla s nama i pokazali nam put do jame. Postavljanje jame odradili su Dino, Fran, Ivan i Luka. Budući da su bile dvije linije školarci su se podijelili pa su se tako Igor i Sara spustili na lijevi ulaz, a Dolores, Matea i Lukrecija na desni. Kod izlaska smo se zamijenili tako da su svi prošli obje linije. Klimenta je prostrana, poprilično jednostavna za „osvojiti“ i, bar ovog vikenda, suha i ugodna za posjetu. Osim toga, pružila nam je priliku upoznati se s dva daždevnjaka koji su u njoj pronašli svoj dom. Već oko 16:30 smo gotovo svi bili van i jama se raspremala. Prebrojili smo opremu, spremili ju u transportke i krenuli prema domu.
Nakon dolaska u dom uslijedio je kratki odmor, a zatim smo otišli u drva. Poslije toga dio ekipe je otišao u posjet Ireni, dok je ostatak pripremao večeru. Subotu večer popunili smo zajedničkom večerom, druženjem i za kraj, zadovoljni danom, otišli smo na spavanje.

Nedjelja je bila dan za demonstraciju osnovnih tehnika samospašavanja u speleologiji, a to su u blizini doma odradili Dino i Fran.

Nakon pospremanja sobe uslijedio je lagani polazak kući. Za kraj vikenda odradili smo tradicionalni stop kod Dinka i ne tako tradicionalno stajanje u Musapstanu s ciljem priredbe zabave iznenađenja povodom Igorovog rođendana.

Video: 4.vikend speleo škole

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr