OPŠ 2022: 1. izlet "Kretanje u planini"

 

 

Piše: Ivana Havlović 

Mnogi od nas su nakon više pokušaja napokon upisali planinarsku školu. Ima tu i potpunih početnika, ali i iskusnih planinara. Sve skupa nas veže slično, ljubav prema planini i prirodi.

Nakon uvodnog predavanja i upoznavanja došlo je vrijeme i za prvi dvodnevni izlet. Put nas vodi kroz kanjon Velike Paklenice. Nakon početnog uspona zastajemo na izvoru, obnavljamo rezerve vode i krećemo na malo strmiji uspon prema Jurlinama. Uz predivan pogled prema kanjonu i šum vode polako,ali sigurno uz kraće pauze stižemo na kraj uspona i tu se slikamo za prvu zajedničku fotografiju.

Na putu prema domu preko Malih Močila naišli smo na još uvijek uspavanog poskoka koji je kao i mi uživao u proljetnim zrakama sunca. 

Umorni, ali vidno dobro raspoloženi došli smo do planinarskog doma Paklenica gdje nas je dočekala domarica Irena.

Uz gitaru, pjesmu i nebo puno zvijezda kakvo se u gradovima ne viđa ispratili smo prvi dan izleta.

Izlazak sunca neki od nas dočekali smo uz kavu i pogled na Sveto brdo i medvjeda koji se bezbrižno šetao po livadi iznad kuća Ramića. Bolji početak dana nisam mogla poželjeti.

Uslijedio je dio izleta koji je vodio preko Vidakovog i Zoljinog kuka pored Manite peći do kanjona Velike Paklenice. Iako je za dobar dio polaznika škole ovaj dio izleta bio neka vrsta planinarskog vatrenog krštenja uz pomoć brižnih vodiča koji su se trudili da pomognu svima kojima je pomoć trebala te da se svi osjećaju dobro uspješno smo došli do kraja ovog predivnog izleta.

Iako umorni, ali zadovoljni i ispunjeni veselimo se i jedva čekamo nove izlete.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr