OPŠ 2021: 6. Izlet "Greben i Mala Paklenica"

 

Ovog puta Vam donosimo tri izvještaja, svaki sa svojim pogledom na završni vikend Opće planinarske škole 2021. 

 

Rujno - Struge - Vaganski vrh - Ivine vodice

Piše Maja Marušić

Petak je, kraj radnog tjedna a naš vodič Jure ima trodnevni junački plan za svoju ekipu punu elana i neopisivog planinarskog potencijala!  Na našu sreću,ovaj put je polazak bio u popodnevnim satima.. 

Prvi dan izleta plan je krenuti na Rujno osobnim automobilima. Slijedi, nama najdraže, pješačenje do Struga radi osobnog užitka! Stižemo u večernjim satima, već pomalo i umorni, ali odmora nema jer ''možemo mi to'' ... Postavljamo šatore kraj skloništa Struge. Kraj istog nas čeka ekipica planinara uz vatricu koja je već lagano utihnula ... Dakle, i dalje nema odmora već se organizira brzinska akcija skupljanja drva. 

Vatru smo vratili u život, a onda smo napokon i odmorili, podružili se, smijali te lagano sigurno i ugrijano krenuli na počinak jer sutra nas ipak čeka veliki put ! 

Svanulo je jutro ,lagano se budimo, pakiramo stvari, pijemo kavu, čaj, sok vodu ili nešto treće... Svak odrađuje svoje jutarnje rituale, a vrijeme nije moglo biti ljepše .. Pripremamo se za polazak preko Vaganskog vrha do Ivinih vodica. Polazak je u 09:00, spremni i nestrpljivi s rancima na leđima čekamo našeg dragog vodiča Juru da nam da zeleno svjetlo za polazak. 

Prva pauza nam je kraj bunara na kojem se opskrbljujemo vodom.. ( kako 'ko XD )

Druga, najslađa i skroz neočekivana pauza, bila je na Vaganskom vrhu gdje smo se izležavali, marendavali a neki su malo i odspavali =) 

Odmorni i opet ispočetka puni energije i elana krećemo u smjeru Ivinih vodica, također jako lijepa i  zanimljiva ruta, tim više što je na dijelovima bilo snijega pa je bilo i snježnih radosti. 

Nakon nekoliko sati hoda, približavamo se napokon Ivinim vodicama...

Ivinim vodicama, gdje nas dočekuje divna ekipa iz PD Babulja s još divnijim,toplim,kuhanim grahom i kobasicama... Jel' moglo bolje ?!?! :) 

P.S. prije fažola, naravno, postavljamo šatore ,pa tek onda odmor i uživancija !!!

 

Boravak na Ivinim vodicama - Povratak

Piše: Kristina Sorić

Vesela družina polako ali sigurno, stiže na sklonište "Ivine vodice" koje održava "PD Babulj". Tamo nas dočekuje vesela ekipa Pd Babulja-a s toplim grahom,no kako smo mi još puni elana hitro podižemo naše šatorsko naselje za koje nam je "Babulj"  također pokosio livadu i pripremio teren. Uz topli grah i hladno piće upoznajemo domaćine i buduće suputnike na nekim novim usponima. Dok dio ekipe uz laganu vatricu piva pismu ispod glasa, drugi dio uživa na grebenu uz čašicu domaćeg vina i očaravajući zalazak sunca. Što večer postaje tamnija to naša srca jače gore i pjesma odjekuje uz pratnju gitare do dugo u noć. U cik zore svi na nogama spremni očekujemo daljnje upute naših vodiča koji pomno prate nimbuse koji su se prijeteći nadvili nad nama i priječe nam odlazak na "Sveto brdo". Prema njihovom uputstvu nakon slasnog doručka, tople kave i "napunjenih baterija" krećemo put "Velike Paklenice".  Naši vodiči znajući kako smo mi vrlo energična družina, željna prirodnih ljepota vodi nas u smjeru "Martinova mirila". Iako je izabran duži put do daljnjeg odredišta, oduševljenja nije nedostajalo. Dolaskom na planinarski dom susrećemo dio ekipe iz školice koji nije mogao prisustvovati cijelom izletu. Nakon kratkog odmora jedan dio društva odlazi preko Stražbenice do Velikog rujna po aute a ostali su hitrim korakom se spuštaju prema dnu kanjona. 

Neki bi rekli "Svi putevi vode u Rim", a mi bismo rekli "Svi putevi završavaju u Dinka". Ostalo je povijest! 

 

Mala Paklenica - Ivine vodice

Piše: Dora Arbanas

Stiglo je vrijeme i za posljednji 6. izlet Opće planinarske škole za 2021. godinu. Polaznici su se susreli s dvije jednako uzbudljive vikend opcije. Prva ih je vodila do najvišeg vrha Velebita kroz Struge, dok je druga ruta prolazila kroz nevjerojatan krajolik kanjona Male Paklenice do planinarskog skloništa na Ivinim Vodicama.

Skupina 4 hrabra polaznika i 2 još hrabrija planinarska vodiča ovog puta odlučila se za varijantu B. Nakon tradicionalnog sastanka u jutarnjim satima uzbuđena ekipa veselo se uputila prema odredištu. Oko 9:30 h stiže se na polazno mjesto te avantura počinje. Nakon kratke šetnice do samog kanjona otkriva se divlja ljepota Male Paklenice. Okružuju nas svakojaki krški oblici, koji zapravo čine „stazu“ u širem smislu. Kretanje je izazovno, prave planinarske staze nema te se kreće po suhom koritu potoka. Polako, uživajući u prirodi družina savladava prepreke te se potpomaže sajlama postavljenim na 2-3 mjesta. Uzavrele stijene uskoro su zamijenjene špiljom Kapljarkom, koja užarenim planinarima nudi iščekivano olakšanje.

Nakon predaha i rehidratacije kreće uspon prema Velikim močilima. Krajolik se ponešto mijenja te se ulazi u šumovito područje što ponešto olakšava kretanje. Izmjenjuje se strmiji i blaži uspon što nas s užitkom dovodi do skloništa Ivine Vodice.  

Ovim putem zahvaljujemo kolegama iz Planinarskog društva Babulj koji su nas velikodušno dočekali, nahranili i uz pjesmu ispratili! 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr