OPŠ 2021: 5. izlet "HGSS i Prva pomoć"

 

Piše: Benito Pucar

29.  & 30. 05. 2021. Izlet na Vlaški grad i rijeku Bijelu

Nakon subotnjih jutarnjih predavanja o meteorologiji, HGSS-u i prvoj pomoći u Park šumi Musapstan vesela ekipa OPŠ PD Paklenica uputila se oko 11:00 sati na izlet na Vlaški grad. Put nas je autima vodio do Maslenice i Modriča gdje smo skrenuli prema Libinju. Međutim, aute smo po nalogu voditelja Jure ipak zaustavili prije dolaska na Libinje, navodno zbog loše makadamske ceste a u stvari da uspon na Vlaški grad bude duži i naporniji kako bi voditelj Jure provjerio fizičku spremnost učenika. Nakon parkiranja auta, uzimanja potrebne opreme postrojeni u tzv. „Jurinu vrstu“ uputili smo se prema našem cilju. Na čelu voditelj Jure, u sredini Maja a na začelju Marin. Nakon 20-tak minuta hoda (laganog uspona i spuštanja) došli smo do Libinjske livade. Pogled prema Vlaškom gradu a pogotovo prema Sv. Brdu za one koji su bili prvi put bio je očaravajući. Vodiči su kratko objasnili kojim putem ćemo prema Vlaškom gradu te objasnili kojim se putevima može popeti na Sv. Brdo. Isto tako su nam objasnili da je sklonište Vlaški grad prije 2 godine potpuno obnovljeno.

Lagano smo krenuli i nakon 15-20 min. smo došli na mjesto posvete s križem Sv. Ivan.

Na stazi prema Vlaškom gradu sretali smo i konje koji su kao neki carinici tražili nešto hrane za siguran prolaz. Naravno, nakon neke jabuke koja se našla u ruksaku i koja je poslužila kao mito, pušteni smo dalje. Naravno pala je i neka fotka. Osim toga neki su tijekom puta pokazivali svoje znanje objašnjavajući imena biljaka ne samo na hrvatskom nego čak štoviše i na latinskom.  Nakon cca 2,5 sata stigli smo na odredište. Pogled prema moru i otocima s verande skloništa je toliko očaravajući da smo odmah zaboravili na umor i napor prilikom uspinjanja. Nakon odmora od cca 1 sat koji smo iskoristili i za nešto pojesti,  Maja je održala predavanje o ponašanju u planini i tijekom planinarenja. Nakon predavanja krenuli smo natrag ali smo ipak prije silaska iznad skloništa obavili zajedničko fotografiranje. Dolaskom do auta pao je dogovor za sutrašnji izlet na rijeku Bijelu.

Prema dogovoru za izlet na rijeku Bijelu našli smo se ispred Interspara u 08:00 sati. Uz malo kašnjenje po običaju dogovor je bio da se nađemo kod Karinskog groblja.

Nakon što smo se svi skupili postrojili smo se ovaj put u Marinovu vrstu jer je Marin preuzeo čelo, a na začelju je bio Jure. Počeli smo se penjati prema rijeci Bijeloj uz veliku vrućinu koja je vladala. Dolaskom na rijeku Bijelu u hladu ispod stijena Bartol, pripadnik HGSS-a je održao zanimljivo predavanja o značaju i važnosti HGSS-a. Upozorio nas što i kako postupati u slučaju nesreće. Nakon predavanja održali smo i kratku pokaznu vježbu pronalaska unesrećenog gdje smo primijenili uputstva koja smo dobili od predstavnika HGSS-a. Nakon odrađene vježbe zavirili smo u malu špilju koristeći naglavne lampe, naravno onaj koje bio spreman.

U toku predavanja dojavljeno nam je da vodič Marin upravo na današnji dan ima rođendan. Njega je to malo iznenadilo jer nije znao da ima špijuna u svom okruženju. Upravo iz tog razloga nakon povratka do auta kod groblja pao je dogovor da svi skupa odemo do Pridrage u pizzeriu i malo zapivamo u čast Marina. 

Sve  u svemu 2 lijepo ispunjena dana završila su s rođendanskom proslavom.      

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr