OPŠ 2019: 2. vikend "Speleologija"

Piše: Sara Krekman

Kišnu nedjelju drugog tjedna Opće planinarske škole proveli smo u svima znanoj špilji Modrič, nastaloj okršavanjem u podnožju Velebita. Uz pratnju vodiča Marijana, uputili smo se prema Rovanjskoj, gdje smo dobili zaštitne kacige i uz laganu šetnju krenuli u novu avanturu. Zabava je počela na samom ulasku u špilju; ulasku u potpuno nov svijet - jedinstven i netaknut koji je probudio divljenje u svima nama. Ulazeći i probijajući se kroz uske prolaze, našli smo se u predivnim dvoranama ukrašenima raznim špiljskim ukrasima-stalaktitima, stalagmitima, stalagnatima, zavjesama te brojnim drugima, nastali kao rezultat otapanja vapnenca oborinskim vodama i kristalizacijom kalcita. Na zabavan i jedinstven način naučili smo kako je za formiranje ovakvih ljepota potrebno jako puno vremena te smo želju za diranjem ukrasa ipak morali potisnuti pa smo se zadržali samo na vizualnim osjetilima. Prolazeći sve dalje u špilju, otkrivali smo njene ljepote, a na ugodnih 16°C smo i zaboravili na tmurno vrijeme taj dan. Došavši pred kraj, okupili smo se te na nekoliko trenutaka ugasili čeone lampe i zadržali dah kako bismo osjetili apsolutnu tamu - neopisiv osjećaj koji je moguće doživjeti samo na mjestima poput ovoga. Šteta što nije trajao koju sekundu duže! 

Do izlaza smo se vratili istim putem, no s obzirom na drugi kut gledanja u prethodno spomenute špiljske ukrase, činilo nam se kao da onuda prvi put prolazimo. Za razliku od hodanja na začelju kolone prošli vikend zbog nedostatka kondicije, ovaj put je razlog za to bio potpuno drugačiji – želja za što dužim ostankom u svijetu podzemlja i divljenju svemu što ono sadrži. 

Izlet smo završili odlaskom kod Bartola te uz pivo, čaj i kavu ponovili vezanje čvorova, sretni i spremni za nove avanture koje nam donosi škola.

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr