OPŠ 2018: 5. vikend "Vježba spašavanja na Stapu"

5. vikend Opće planinarske škole je uveo dozu drame i teatra u živote naših školaraca. No uz sve to uspjeli su uživati u prirodnim ljepotama Velebita i minimalno pokisnuti.

Izvještaj je napisao Vjeko Dizdar, dok je slike posudio Josip Bučić.

NO PAIN NO GAIN - STAP, STAPINA & KAMENA GALERIJA 12. & 13.5.2018.

RUTA

Od ljepota Velebita ovaj put posjetili smo Stap. Autima smo se dovezli do Ljubotića (300 m.n.m.) odakle smo prevalili uspon stazom do dolca Stap (pl. sklonište Tatekova koliba, 960 m.n.m.). Za ovaj uspon nam je bilo najavljeno 3-3.5 h, ali mi smo ga prešli za cca 5 h jer nam se nije dalo brže, a i htjeli smo malo uživati. Putem do gore pratila nas je žega, a ubrzo nakon što smo došli počela je snažna tuča, pa kiša. Reklo bi se vremenski uvjeti idealni za čeličenje školaraca i vježbe spašavanja s HGSS-om koje su predviđene za ovaj izlet.

Sutradan ujutro uspeli smo se do kuka Stapine, pa produžili do Kamene galerije. Ova dionica je trebala trajati 1,5 h, a isto smo rastegli na 2-2.5. Sa sjeverozapadne strane Stapine se nalazi travnati teren u padu s kojeg puca pogled na more i otoke, tako da je jednostavno nemoguće proći bez zaustavljanja (a bio bi to i grijeh), a kad se zaustavi još je teže krenuti. Kamena galerija je priča za sebe. Tako nešto da upoće postoji, to je pravo čudo. Vežu me za nju sada i neke osobne uspomene, no o tome nešto kasnije. Spust do kolibe je odrađen rutinski, uz malu modifikaciju - dio ekipe vratio se istim putem, a dio malo manje ''light'' verzijom, preko sajle, kroz klanac. Nešto kasnije, nakon što smo pokupili šatore i spremili se, još rutinskije, spustili smo se s Ninom na čelu do Ljubotića pa onda di – zna se, u Dinka!

HGSS

Čovjek vikenda bio je definitivno HGSS-ovac Ljubo. Takav entuzijazam za ono što radi i ono što je nama pokušavao prenijeti ostavlja bez teksta. Vjerujem da svatko od nas ima dosta veće šanse da nekome pravilno pomogne ako se nađe u situaciji, baš zato što ovo nije ''odrađeno'' nego preneseno na ovakav način.

Doduše, imao je Ljubo ovaj put i sreću, jer prilikom prve pokazne vježbe dopao ga je ni manje ni više nego Josip Bučić, savršen pacijent kakvog se ne nalazi svaki dan. Satima se smrzavao ležeči na livadi, a vjerojatno bi sebi bio nanio i pravu ozljedu da je to od njega bilo traženo, sve u svrhu višeg cilja (uz Franciskino kolutanje očima).

Vježba spuštanja s konopima bila mi je jako zabavna, a i većina ostalih je uživala u njoj.

Iscenirana akcija spašavanja Danijela koju su u jami odlično izveli Ivana i Đani, uz pomoć drugih koji su trčali obavijestiti HGSS protekla je vrlo dobro. Manju kritiku smo dobili zbog predugog čekanja prije poduzimanja akcije i smijanja, ali to je naravno zato jer je akcija bila lažna, da nije, skočili bi se mi istu sekundu. Što se smijanja tiče, ajte se vi ne smijte kad Emilija afanava, neko tamo traži poklopac od fotoaparata, unesrećeni pita oću li moći ikad više igrati tenis i dobije odgovor oćeš na kompjuteru i sl. Kostimografija, šminka i gluma kakve se ne bi Holywood posramio.

Sve u svemu, nadam se da smo svi nešto naučili i da nam to znanje nikad neće zatrebati.

USPUTNE ANEGDOTE

Tuča & šator

Tuča šiba. Šator je promočio i lokva se širi. Treba se nositi s novonastalom situacijom. Silvijo kaže ''disaster'', ''what the fuck'', ''što mi je ovo trebalo''... a ja se automatski odlučujem za borbu nedjelovanjem (Tao) koja metoida se ubrzo pokazuje neuspješnom jer se nalazim u sve većoj lokvi pa ubrzo bježim u sklonište skroz mokar.

Petra, Nina & Šumski medvjed (lat. Ursus vulgaris)

Nedjelja ujutro oko 7 izvlačim se iz šatora i dođem do stola ispred skloništa. Petra i Nina sjede za stolom, same, nitko se drugi još nije ustao. Nešto ne štima. Kažu da je prije koju minutu M.M. (43) u boksericama izletio iz skloništa i malo držao govor pred njima u osebujnom stilu. Kuhamo kavu, razgovor postaje tečniji, vrijeme čini svoje i stvari se lagano vraćaju u normalu.

Prirodna ventilacija na Kamenoj galeriji

Dolazimo do početka zahtjevnijeg dijela na kamenoj galeriji. Osokoljen početnim uspjehom penjanja pokazujem drugima vidiš ovako, pa ovako ... kad ono kvrc, pukle gaće! Ako nije niko vidio to bi se moglo i zatajiti pomislim, ali jbg Iva se već smije gore, ispala guzica! Uspomena od Kamene. ☺

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr