5. Mala planinarska škola

ŠKOLA JE POPUNJENA!
Prijave su zatvorene. 

Planinarsko društvo Paklenica,  u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar, organizira 5. malu planinarsku školu u razdoblju od 30.9. do 7.11.2021.

Škola omogućava upoznavanje osnova planinarstva i stjecanje osnovnih planinarskih znanja i vještina, a namijenjena je djeci uzrasta od 7 do 12 godina (1.-6. razred OŠ) u pratnji roditelja / staratelja. Ona pruža osnovu za siguran i svrsishodan boravak djece u planinama, te djelovanje djece unutar planinarske udruge. Škola je namijenjena upoznavanju i informiranju djece i odraslih pratitelja o osnovnim mjerama sigurnosti pri sudjelovanju na izletima, turama i pohodima u planine.

Program škole:

Na školi ćemo s djecom proći kroz sljedeće nastavne teme, sukladno Programu dječje planinarske škole u HPS-u: Planinarenje, planinarstvo, Kretanje i boravak u planinama, Zaštita prirode, Opasnosti, pomoć i spašavanje u planini, Penjanje, Orijentacija. Također se provesti sljedeće vježbe i praktični zadaci: Kretanje i boravak u planinama, Orijentacija, Izrada improviziranog bivka, Prva pomoć, Čvorovi u planinarstvu.

Škola će se provesti u kombinaciji predavanja i praktične nastave u vidu 6 tematskih izleta sa najmanje jednim dvodnevnim izletom. Praktični dio nastave provodi se u prirodi, u planinskom okolišu, a predavanje i sastanci će se održavati u prostorijama PD Paklenica u Zadru, Majke Margarite 6.

 

Rbr

Datum

Lokacija

Nastavna tema

Vježba

1.

30.9.2021.

Prostorije PD Paklenica

Planinarenje, planinarstvo 

 

2.

2.10.2021.

NP Paklenica

Kretanje i boravak u planinama

Kretanje i boravak u planinama 

Čvorovi u planinarstvu 

3.

9.10.2021.

Bijela 

Opasnosti, pomoć i spašavanje u planini

Prva pomoć

4.

16.10.2021.

NP Paklenica 

Penjanje

Penjanje

Čvorovi u planinarstvu

5.

21.10.2021.

Prostorije PD Paklenica

Orijentacija

 

6.

23.10.2021.

Zavrata

 

Orijentacija 

Izrada improviziranog bivka, postavljanje šatora 

7.

30.10.2021.

Špilja Modrič

Zaštita prirode

Speleologija

8.

6/7.11.2021.

NP Paklenica

- Planinarski dom Paklenica

 

Završni izlet

9.

Po dolasku diploma

Prostorije PD Paklenica

Dodjela diploma

 

Plan nije zaključan te je podložan promjenama sukladno raspoloživosti objekata, prijevoza, vremenskoj prognozi i drugim subjektivnim i objektivnim poteškoćama.

Kotizacija za pohađanje škole iznosi 400 kuna i u nju su uključeni stručno vođenje na izletima, dječji planinarski dnevnik i pomoćno uže tzv. zamka. Sve ostale troškove izleta, prijevoza, prehrane, ulaznice, spavanje u domu i ostalo snose sudionici izleta, a prijevoz je u vlastitom aranžmanu izletnika / roditelja, staratelja.

Tijekom škole voditelj prati pohađanje predavanja te zalaganje sudionika u provođenju praktičnih vježbi i zadataka te utvrđuje za svakog polaznika zadovoljava li uvjete uspješnosti završetka škole. Uvjeti uspješnog završetka škole su:
- zalaganje u ispunjenju zadataka,
- sudjelovanje na najmanje 70% izleta škole.

U slučaju kada zbog opravdanih razloga polaznik nije mogao sudjelovati u dovoljnom broju predavanja ili izleta, voditelj škole može odrediti dodatne uvjete, npr. sudjelovanje na dodatnim izletima, vježbama ili slično. Polaznicima koji su uspješno završili školu uručit će se diplome HPS-a o završenoj Dječjoj planinarskoj školi.

Sudionici škole / izleta obavezni su biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri Hrvatskom planinarskom savezu, sa markicom za tekuću godinu te iskaznicu za vrijeme izleta imati kod sebe.

Prijavom na školu / izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, čime se otklanja odgovornost organizatora i vodiča od eventualnih neželjenih posljedica. 

Prijava na školu / izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

Voditelj škole: Marin Mitrović 097 7225 890
Info za prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr