4. MPŠ: Treći izlet - Špiljarenje

 

Došao je i treći vikend male planinarske škole gdje je na red došla i speleologija i nedjeljni izlet u špilju Modrič. 

Okupili smo se po običaju ispred Interspara odakle smo se uputili prema Rovanjskoj gdje nas je čekao vodič Marijan Buzov. Uz kratko upoznavanje, pripremili smo se za špilju. Nakon što su male znatiželjne glave opremljene kacigama i čeonim svjetiljkama, veselo smo se uputili prema speleo objektu. Kako su Marijanove smicalice i pošalice neizostavan element svakog obilaska, ni ovog puta ih nije nedostajalo. Unatoč polumraku, sjaj u očima školaraca kao i spuštanje donje čeljusti bio je vidljivi predznak iščekivanja onoga što će sljedeće susresti na putu. Teško su odolijevali bližem kontaktu sa špiljskim ukrasima, pa bi najčešće stalagnati- špiljski ukrasi formirani od stalaktita i stalagmita bili na meti. Vodič Marijan brine o očuvanju ovog objekta pa se pobrinuo da ih na vrijeme educira i upozori da je dopušteno jedino neophodno pridržavanje zbog sigurnosti prolaza kroz špilju. Vještina i umijeće prolaska kroz špilju je bilo na zavidnoj razini jer su svi školarci bili odvažni i radoznali, pa su s lakoćom prolazili kroz pukotine i prolaze. Marijan je također ispričao priču o nastanku špilje, kako bi školarci dobili predodžbu o kojem se vremenskom periodu radi i o važnosti utjecaja vode na razvoj špilje. Sjajne kapljice vode i kristalići kalcita bili su veoma primamljivi za dodir, no kako su svi bili pristojni, uživali su samo u pogledu. Najviše su se divili tzv. Meduzi - ukrasima u obliku zavjese, hrabro su postavljali dlanove u stup istine, pozirali za skupnu fotografiju i za kraj doživjeli iskustvo apsolutnog mraka i tišine. Ovo zadnje nije bilo lako postići pošto znamo da su jezičci u toj dobi teže ukrotivi, no uz malo poticaja s vodičke strane došli smo do tišine. Vodiči su nakon obilaska pohvalili školarce na entuzijazmu i obazrivosti prema prirodi, dok su se školarci zahvalili Marjanu na divnom iskustvu. 

Nakon obilaska špilje uputili smo se prema Starigradu i GSS kući gdje nas je dočekao kolega iz GSS-a Ljubo Majica - speleolog i profesor geografije i pripremio prezentaciju vezanu uz speleološku opremu. Osim opreme Ljubo ih je upoznao i sa zalihama pitke vode u kršu i špiljama kao i sa važnošću očuvanja krša i špilja čistima.

Nakon teoretskog došli smo i do, djeci najdražeg, praktičnog dijela izleta. U tu svrhu Ljubo nam je pripremio vježbe iz penjanja užetom „žemarenja” te spuštanja „desenderom”. Djeca su sve vježbe vrhunski odradila i shvatili su uporabi sistema za penjanje i spuštanje bez ikakvih velikih objašnjavanja, a praktični dio u kojem su se samostalno penjali i spuštali svi su odradili iz prve i bez greške. Naravno, dok se čekao red bilo je vremena i za neke druge vježbe pa su Ruski specijalci sa Velebita aka Puhovi više puta odradili vježbu „kako zapetljati zamku za granu koju onda ne možeš dohvatiti” i „kako zavezati čvor kojeg ne možeš odvezati” te iznimno zanimljivu i zahtjevnu vježbu „preskakanje užeta spojenih dvostrukim križnim na zateg u velikim skupinama”.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr