Sekcija turno skijanja

Jednodnevni izlet Turno sekcije na Sveto brdo

 

I ova zima toplija je od prosječne, ali za razliku od prošle barem ima više padalina. Pošto je sve od Badnjaka vrijeme u Zadru tmurno i kišno, to (najčešće) znači da na Velebitu pada snijeg.

Odabrali smo neradni dan (sveta 3 kralja) za jednodnevni izlet s Libinja na Sveto brdo preko Dušica i nazad. U 7 ujutro sedmero članova sekcije krenulo je prema Velebitu.

Stigli smo do parkirališta na Malom Libinju, montirali skije na rance i počeli hodati. Nakon nešto više od 2 sata stigli smo do prijevoja na Debelom brdu gdje je bilo dovoljno snijega za nastavak na skijama. Od prilike na istom mjestu ušli smo u oblak u kojem smo bili cijeli dan. Ubrzo stižemo na Dušice gdje je samo nas četvero nastavilo prema Svetom brdu jer je vjetar bio jak, a vidljivost 10-ak metara.

Nakon otprilike pola sata od Dušica prema Svetom brdu počeo je padati snijeg i to loptice snijega promjera oko 1 cm. Uspon je postajao sve teži, vidljivost manja, a vjetar jači. Kad nas je put odveo na jugoistočnu stranu brda vidjeli smo da je vjetar otpuhao većinu snijega te otkrio stijene. Svjesni da će skijanje s brda po takvim uvjetima biti opasno odlučili smo se vratiti.

Prilagodili smo opremu za spust te krenuli. Vrlo brzo došli smo u zavjetrinu. Na putu smo skijali lijepu padinu punu tvrdog snijega s par centimetara friškog na vrhu. Toliko nam se svidjelo da smo stavili kože nazad na skije te ju ponovno popeli i odskijali još jednom.

Ostatak ekipe skuhao je ručak na Dušicama nakon kojeg smo se uputili prema Autu. Nazad do Debelog brda opet smo koristili kože za penjanje jer put "ide gore-dolje". Na istom onom mjestu gdje smo stavili skije na noge, sad smo ih skinuli. Mrak nas je hvatao, izašli smo iz oblaka te nastavili put pješice.

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr