SEKCIJA SPORTSKOG PENJANJA

Sportsko penjačka sekcija Planinarskog Društva Paklenica udruga je penjača grada Zadra, osnovana 2000. godine. Cilj sekcije je upoznavanje mlađeg naraštaja sa sve popularnijim sportom koji se, unatoč uobičajenom mišljenju, ne temelji samo na riziku i opasnosti već je zapravo riječ o slobodi i dostizanju vlastitih granica. Pozivamo sve zainteresirane koji se žele baviti sportskim penjanjem da nam se pridruže u Sportskom Centru Višnjik ili nas kontaktiraju na brojeve mobitela: Jelena Mijić, pročelnica sekcije: 098/945-2694, Ante Jerolimov, trener: 098/177-8947, Hrvoje Grancarić, dežurstva: 095/923-3511 ili na e-mail:                                            sportsko.penjanje.pdpaklenica@gmail.com                                                                  

3. Punta Bajlo „Deep Water Solo“ natjecanje u brzinskom penjanju

Sekcija sportskog penjanja Planinarskog društva „Paklenica" u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine organizirala je 3. po redu „Deep Water Solo“ natjecanje u brzinskom penjanju na stijenama na Punti Bajlo u Zadru u predjelu Arbanasi. Natjecatelji su penjali unaprijed definirani penjački smjer (s označenim startnim i ciljnim hvatištima) koji traverzira stijenu u dužini od oko 50 m. Natjecanje je organizirano u tri kategorije – muški, žene i djeca, a snage je odmjerilo ukupno 29 penjača redom Zadrana ali i nekoliko Šibenčana te jedan državljanin susjedne Bosne i Hercegovine. 

 

Za prolazak tih 50m stijene najbržem natjecatelju Bartolu Jankoviću bilo je potrebno samo 1 minuta i 28 sekundi. On je tim vremenom ostvario prvo mjesto u muškoj kategoriji ali ujedno i postavio brzinski rekord smjera. Bravo Bartole! Nakon njega s vremenom od 2'05'' na drugo mjesto plasirao se Vid Morović, a na trećem mjestu s vremenom 2'15'' smjestio se prošlogodišnji pobjednik Hrvoje Grancarić. Ovi rezultati isto tako nagovještavaju smjenu generacije na zadarskoj penjačkoj sceni jer su se na dva najviša postolja plasirali buduće nade zadarskog penjanja s tek navršenih 18 godina. Veselimo se njihovim budućim uspjesima kako na službenim natjecanjima tako i na stijeni u prirodi.  

U ženskoj kategoriji slična dominacija ukupne pobjednice Rite Uhode, s vremenom od 3'05'' dok je ponovno mnogo napetija borba bila za drugo mjesto. U toj borbi je s vremenom od 4'09'' brža bila Dajana Pavasović osvojivši drugo najviše postolje, a samo deset sekundi sporija Anđi Uhoda s vremenom od 4'19'' osvaja treće mjesto. 

U kategoriji djeca pobjedu je odnijela Sunčica Vidas koja već skoro ravnopravno konkurira vremenima natjecatelja u seniorskim kategorijama. 

Posebno priznanje ide Borisu Bacalji kao najupornijem natjecatelju – njemu je za isti smjer bilo potrebno deset ipo minuta! Uvjereni smo da će dogodine to ići i ispod deset minuta :)

Službeno natjecanje je okončano oko 19h dodjelom pehara te prigodnih nagrada. Također, nakon napornog penjanja organizirana je toliko potrebna zakuska te koncert izvrsnog benda. 

Reakcije na ovaj jedinstveni format natjecanja su redom izvrsne te iako su organizatori još za vrijeme natjecanja primili nekoliko apela da se identično natjecanje ponovi već ovog ljeta, kako ne bismo umanjili čar ovog natjecanja, mi ćemo se ipak strpiti do ljeta 2021. godine kada sve ovo planiramo ponoviti i to – nadamo se - u još većem broju.

Rezultati:   

Muški: 
1'28'' Bartol Janković
2'05'' Vid Morović
2'15'' Hrvoje Grancarić 

Žene: 
3'15'' Rita Uhoda  
4'09'' Dajana Pavasović
4'19'' Anđi Uhoda

Iz medija:
http://www.057info.hr/galerija/punta-bajlo-deep-water-solo 
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/fotoreport/atraktivno-natjecanje-u-penjanju-na-stijenama-punte-bajlo-1030607

 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr