SEKCIJA SPORTSKOG PENJANJA

Sportsko penjačka sekcija Planinarskog Društva Paklenica udruga je penjača grada Zadra, osnovana 2000. godine. Cilj sekcije je upoznavanje mlađeg naraštaja sa sve popularnijim sportom koji se, unatoč uobičajenom mišljenju, ne temelji samo na riziku i opasnosti već je zapravo riječ o slobodi i dostizanju vlastitih granica. Pozivamo sve zainteresirane koji se žele baviti sportskim penjanjem da nam se pridruže u Sportskom Centru Višnjik ili nas kontaktiraju na brojeve mobitela: Jelena Mijić, pročelnica sekcije: 098/945-2694, Ante Jerolimov, trener: 098/177-8947, Hrvoje Grancarić, dežurstva: 095/923-3511 ili na e-mail:                                            sportsko.penjanje.pdpaklenica@gmail.com                                                                  

Izvještaj s DWS 2018.

Tekst: Irena Jurjević
Foto: Jelena Mijić
 
Svega dvije i pol minute bile su potrebne vještom penjaču Hrvoju Grancariću da pređe zahtjevnu stjenovitu liniju u Arbanasima te osvoji prvo mjesto u još jednom DWS natjecanju Sekcije sportskog penjanja pri PD Paklenica. Natjecanje koje se održalo ove nedjelje u Zadru započinjalo je na dijelu visokih stijena (među mještanima znanom kao Kondut) te završavalo na ulazu u nekadašnji kamp Punta Bajlo gdje je bio označen kraj penjačkog smjera. 
Deep Water Solo natjecanje, omiljena je ljetna inačica aktivnosti svih sportskih penjača duž dalmatinske obale, ali i u drugim krajevima, jer u jednom nudi i sport, ali i morsko osvježenje. Osiguranja u vidu užeta, pojaseva i drugog nisu potrebna, jer penjača, ako padne sa stijene, dočeka ugodan zagrljaj mora. Ne čudi stoga da Punta Bajlo uz splitski Sustipan, zbog svoje ljepote i pristupačnosti, iz godine u godinu postaje jedno od najdražih i najposjećenijih mjesta za slobodno penjanje uz more.
U nedjelju se natjecalo sveukupno 24 natjecatelja, od čega je bilo 16 muškaraca, šest žena te dvoje djece. Organizatori su se za ovu priliku dodatno potrudili otežati proces pa su početak i kraj natjecanja postavili suprotno od tradicionalnog ulaska u smjer penjanja koji se do sad odvijao iz smjera kampa prema Kondutu. Rezultat toga jest da je samo 12 natjecatelja uspješno završilo smjer. Oni koji su pokazali to umijeće, postigli su i zavidne rezultate. Uz već spomenutog Hrvoja Grancarića čije vrijeme je iznosilo 2 minute i 30 sekundi, drugi najbolji natjecatelj bio je Dante Vidas s dvije minute i 53 sekunde. Trećeplasirani bio je Vladimir Miketa s rezultatom od tri minute i 20 sekundi. Svih troje ujedno su i članovi Sekcije sportskog penjanja pri PD Paklenica. Među ženama, najbolji rezultat postigla je Rita Uhoda s vremenom od pet minuta i 35 sekundi. Druga najbolja bila je Dajana Pavasović s rezultatom od šest minuta i 48 sekundi, dok je treće mjesto pripalo Anđi Uhoda koja je smjer završila s vremenom od osam minuta i 9 sekundi. I ove najbolje natjecateljice su također aktivne članice Sekcije sportskog penjanja pri PD Paklenica. 
Ove godine organizirana je i kategorija najmlađih u kojoj su se natjecale dvije djevojčice, Sara Bilić i Lori Pajić. Obje su podijelile prvo mjesto s jednakom rezultatom, a kako se radi o aktivnim planinarkama s uspješno završenom dječjom planinarskom školom (također u organizaciji PD Paklenica), kao i sportskim penjačicama, njihova umješnost na stijeni nije nikog iznenadila. 
Natjecanje je iznjedrilo i najuporniju penjačicu, Antoniju Gašperov, članicu SPK Teton iz Šibenika koja se na stijeni borila čak 18 minuta i 40 sekundi te uspješno završila smjer. Priznanje 'najboljeg plivača' otišlo je i u ruke Emiru Robeliju kojeg je od cilja u dva pokušaja dijelilo svega 20 centimetara, no s finalnim padom u more, pri čemu je svejedno dobio veliku podršku i sportsko navijanje zajednice. 
Uz sportski dio, održan je i onaj zabavni. Punjene paprike, tjestenina s povrćem za vegetarijance i ugodna glazba koja se mogla čuti sa zvučnika učinili su atmosferu na Punti Bajlo još izuzetnijom. S debla borova, protezale su se akrobatske trake (slackline-ovi i highline-ovi) pa se tako svatko mogao okušati u umijeću održavanja ravnoteže, ali i odmoriti na ponekom od postavljenih 'hammocka' (op.a.visećih mreža za ležanje).  Ovogodišnje natjecanje u DWS-u na Punti Bajlo drugo je po redu u organizaciji Sekcije sportskog penjanja pri PD Paklenica, no svakako neće biti i posljednje, najavili su organizatori. 
 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr