MARKACISTIČKA SEKCIJA

Još od početka planinarstva na ovom području obilježavanje i održavanje staza je bila jedna od najvažnijih aktivnosti tadašnjeg Planinarskog i turističkog društva "Liburnija". Markacistička sekcija je službeno osnovana 60.-ih godina 20.og stoljeća i od tada, uglavnom kontinuirano, održava i markira zadane staze. Dugogodišnji voditelj sekcije Marko Veljača zaslužan je za sustavnu organizaciju i provođenje aktivnosti sekcije kao i za edukaciju mnogih novih članova Društva. Od 2016. godine pročelnik sekcije je Julije Žigo. (kontakt: 0989234724)

1. markacistički kamp - sve informacije - zatvaranje prijava

 

Ušli smo u tjedan održavanja Markacističkog kampa stoga Vam ovdje donosimo sve relevantne informacije!
Prvo valja napomenuti da se prema prognozi očekuju povoljni vremenski uvjeti.

Također najavljujemo da se prijave za kamp zatvaraju sutra (utorak 20. rujna) popodne. Prijava je potpuna nakon popunjenog upitnika i uplaćene kotizacije (detalji za prijavu se nalaze niže).

 

Za one koji još ne znaju, o čemu se radi:

Ideja koja stoji iza začetka kampa je okupljanje markacista iz svih krajeva Hrvatske koji bi se družili, zabavljali, radili, planinarili, razmjenjivali mišljenja i upoznali se s braćom i sestrama po boji i škarama. Cilj je i upoznati šire pučanstvo s problematikom održavanja puteva te samim markacistima.

Dobrodošli su i markacisti entuzijasti, oni koji žele postati markacisti te simpatizeri ovog, za planinarenje ključnog, zanata!

Kamp će se održati idući vikend 24. i 25. rujna 2022. godine u Ljubotiću iznad Tribnja Krušćice.

Što vam treba ? 

 • Dobra volja 
 • Vlastiti alat (škare, pile, kosiri) 
 • Vlastiti šator 
 • Osobna planinarska oprema 

Boju i kistovi za crtanje markacija će osigurati Markacistička sekcija PD Paklenica 

Program kampa 

24.9.2022 (subota)

 • 08:00 okupljanje, smještaj i registracija sudionika – Kamp Vrata Velebita
 • 09:00 upoznavanje i raspodjela grupa
 • 09:30 odlazak na uređenje staze Bristovac – Stap
 • 10:00 početak radova
 • 13:00 pauza za ručak
 • 16:00 završetak radova i povratak u kamp
 • 17:00 povratak i raspremanje
 • 17:30 predavanje planinarske, kulturne ili prirodoslovne tematike i održavanje okruglog stola o tekućim temama održavanja planinarskih staza
 • 19:00 večera za sve sudionike
 • 20:00 zabavni program
 • 24:00 završetak dana 

25.9.2022. (nedjelja)

 • 08:00 okupljanje zainteresiranih za jednodnevne izlet u okolicu (dvije opcije)
 • 08:30 polazak na izlet
 • 15:00 povratak s izleta
 • 16:00 raspremanje i pozdravljanje 

 

Prijave

Za potpunu prijavu je potrebno ispuniti upitnik te uplatiti kotizaciju!

Poveznica na upitnik - https://forms.gle/AFEo94sdZ7aDSyFU7  

Svi podaci koji će se prikupljati u upitniku koristit će se samo za svrhe organizacije događaja za što odgovara Planinarsko društvo Paklenica  kao organizator pridržavajući  se važećih propisa s ciljem zaštite privatnosti Sudionika, a posebice Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka EU.

Uplate kotizacija se mogu napraviti na IBAN: HR8823400091110032792 sa svrhom plaćanja "kotizacija za markacistički kamp'' 

Kotizacija za sve sudionike iznosi 130 kn po osobi i uključuje mjesto za šator u kampu, večeru i zabavni program. Ako planirate doći u petak 23. 9. kotizacija se uvećava za 70 kn te iznosi 200 kn. 

 

Izleti u nedjelju 25. rujna

Možete birati između dvije opcije:

Prvi, lakši izlet vodi po stazi koja obilazi mnogobrojna Mirila u okolici Ljubotića. Kružna poučna staza je duljine oko 5.5 km te je potrebno oko 2 sata za obilazak. Iako se radi o većinom ravnoj stazi bez većih uspona i spuštanja, teren je jako krševit te je za obilazak potrebna tvrđa obuća.

Druga opcija je posjet Bilom Sinokosu. Radi se o travnatoj udolini iznad Ljubotića koja se i danas koristi za ispašu ovaca. Prema Bilom Sinokosu vodi stara pastirska staza koja je na dijelovima zidana u suhozidnoj tehnici. Staza prolazi kroz zaseok Ranjevac te nudi nekoliko spektakularnih vidikovaca i zanimljivih krških oblika. Do Sinokosa je potrebno svladati oko 500 metara umjerenog uspona, duljina puta do gore i nazad je oko 10 km te je potrebno oko 5 sati za ovaj izlet. Na povratku imamo jedno malo ugodno iznenađenje. 

 

Prehrana

Za sudionike koji dolaze u petak postoji mogućnost spremanja roštilja!
(Meso, povrće i slično u vlastitom aranžmanu, vatre i žara će biti :)

U subotu u jutro će za sve sudionike biti skuhana kava (potrebno je donjeti svoju šalicu) te će biti podijeljeni paketi sa suhom prehranom za kroz dan.

Za večeru u subotu će se pobrinuti Planinarsko društvo Belveder iz Biograda. Iz ekoloških razloga jednokratni pribor za jelo neće biti dostupan te je svaki sudionik dužan donijeti svoj pribor za jelo (zdjelica, tanjur, žlica, vilica, šalica).

U nedjelju prehrana u vlastitom aranžmanu iz ruksaka!

 

Zabava

U subotu s početkom u 20 h će nas zabavljati Rock band Utvare iz Zadra
https://www.facebook.com/Rock-Band-Utvare-1654634551532054 

 

Smještaj

Sudionici će biti smješteni u kampu Vrata Velebita. Potrebno je ponijeti šator i ostalu planinarsku opremu za spavanje.
Više o samom kampu pročitajte tu:
https://www.camping.hr/hr/kampovi/vrata-velebita

 

Kako doći?

Iz smjera Starigrad Paklenica se vozite Jadranskom magistralom (DC8) do mjesta Tribanj Krušćica (12 km). U Tribnju Krušćici skrećete na Put Ljubotića kojime se vozite još 4 km do samog mjesta Ljubotić i kampa Vrata Velebita. Lokacija na google mapi:

https://goo.gl/maps/sUePZ7opBQvVXQf68

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr