MARKACISTIČKA SEKCIJA

Još od početka planinarstva na ovom području obilježavanje i održavanje staza je bila jedna od najvažnijih aktivnosti tadašnjeg Planinarskog i turističkog društva "Liburnija". Markacistička sekcija je službeno osnovana 60.-ih godina 20.og stoljeća i od tada, uglavnom kontinuirano, održava i markira zadane staze. Dugogodišnji voditelj sekcije Marko Veljača zaslužan je za sustavnu organizaciju i provođenje aktivnosti sekcije kao i za edukaciju mnogih novih članova Društva. Od 2016. godine pročelnik sekcije je Julije Žigo. (kontakt: 0989234724)

Markiranje u rujnu 2019. godine

 

Članovi markacističke sekcije su tijekom rujna proveli 3 vikenda na terenu markirajući i čisteći planinarske putove. Neki od naših vrijednih markacista su sudjelovali i na sve 3 radne akcije što treba posebno naglasiti i pohvaliti! Markacističke akcije će se nastaviti i dalje u jesen dok god to vremenski uvjeti u planini budu dopuštali. Ne treba ni spominjati da je svatko dobrodošao.

14. i 15. rujna je malobrojna ekipa od samo 3 markacista je markirala na gornjem dijelu Bukove staze. Označili su i očistili dio staze koji prelazi preko Babinog dolca te dalje vodi uz Babino jezero te se spaja s grebenskim djelom VPP-a.

21. i 22. rujna se radilo na dvije fronte te je taj vikend bilo aktivno čak 12 markacista. Veći dio markacista je dva dana markirao na potezu od Martinovog mirila preko Velikih Močila prema Crnom vrhu. Na toj ruti su osvježene markacije te su staze pročišćenje. Dvojica markacista su se uputili stazom prema Liburniji koja prolazi uz Babin kuk te su napravili pripremne radnje za izmjenu dotrajalih sajli na potezu Babin kuk - Liburnija.

28. i 29. rujna se markirao i čistio još jedan pristup Crnom vrhu. Ovoga puta se radilo o ruti od Planinarskog doma Paklenica preko Malih močila. Također je i postavljen žig na Crni vrh. Staza od Malih močila do skretanja prema Crnom vrhu je očišćena te su obnovljene markacije, dok se potez od doma do Malih močila samo čisto jer je procijenjeno da su Markacije na tom dijelu još uvijek u dobrom stanju. U ovoj akciji je sudjelovalo 7 markacista.

Pogledajte i fotogaleriju s radnih akcija.

 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr