MARKACISTIČKA SEKCIJA

Još od početka planinarstva na ovom području obilježavanje i održavanje staza je bila jedna od najvažnijih aktivnosti tadašnjeg Planinarskog i turističkog društva "Liburnija". Markacistička sekcija je službeno osnovana 60.-ih godina 20.og stoljeća i od tada, uglavnom kontinuirano, održava i markira zadane staze. Dugogodišnji voditelj sekcije Marko Veljača zaslužan je za sustavnu organizaciju i provođenje aktivnosti sekcije kao i za edukaciju mnogih novih članova Društva. Od 2016. godine pročelnik sekcije je Julije Žigo. (kontakt: 0989234724)

Održan prvi dio markacističkog tečaja

Markacistički tečaj kojeg je organizirala Komisija za planinarske puteve HPSa u suradnji sa PD Paklenica je privukao puno novih i starih markacista. Cilj je bio započeti edukaciju novih markacista i osvježiti znanje onih iskusnih po novim standardima.

Tečaj je održan kroz dva dana 21. i 22.10.2017., prvog dana je odrađen teoreski dio tečaja, dok se drugi dan odvijala praktična nastava na terenima oko i u NP Paklenica.

Održan i sastanak među članovima Komisije za planinarske puteve i predstavnicima planinarskih udruga Zadarske županije kako bi svi bili upoznati sa novim standardima i planovima komisije za poboljšanja u markacističkoj struci i budući rad.

Polaznici osnovnog tečaja su svoje teoretsko znanje primili u prosorijama PD Paklenice, dok je za polaznike dopunskog tečaja bio ustupljen prostor HGSSa Zadar. Predavanja su održali markacistički instruktori komisije.

Drugog danas se krenulo na teren kako bi se održala praktična nastava. Polaznici su bili podjeljeni u mješovite grupe; tako da su iskusni markacisti mogli, uz komentare i budno oko instruktora, mentorirati markaciste početnike. Uz instruktore su na terenu bili i nadzornici NP Paklenica.

Unatoč kiši koja je počela padati pred kraj svi polaznici tečaja su dobili priliku isprobati stečena znanja i u praksi. Za kraj je upriličena i mala ceremonija dodjela priznanja za obnovljeno znanja iskusnim markacistima. Oni se sada mogu vratiti redovitom održavanju i markiranju planinarskih puteva, dok markaciste početnike čeka još jedan uzbudljivi vikend tečaja kako bi se i oni mogli pridružiti redovima iskusnih markacista.

 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr