MARKACISTIČKA SEKCIJA

Još od početka planinarstva na ovom području obilježavanje i održavanje staza je bila jedna od najvažnijih aktivnosti tadašnjeg Planinarskog i turističkog društva "Liburnija". Markacistička sekcija je službeno osnovana 60.-ih godina 20.og stoljeća i od tada, uglavnom kontinuirano, održava i markira zadane staze. Dugogodišnji voditelj sekcije Marko Veljača zaslužan je za sustavnu organizaciju i provođenje aktivnosti sekcije kao i za edukaciju mnogih novih članova Društva. Od 2016. godine pročelnik sekcije je Julije Žigo. (kontakt: 0989234724)

Pl.sklonište Stap - Stapina - križanje VPP na Javorju / Pl.sklonište Stap - Ljubotić

PROSJECANJE I MARKIRANJE     
Stigli smo u petak kasno u noći. U subotu kasnije kroz jutro smo krenuli s krčenjem i markiranjem VPP-om. Nakon kojih 5 sati rada nas je uhvatio mrak prije nego smo stigli odraditi trasu do kraja (za drugu priliku nam je ostalo još 15-ak min.hoda). NAZIV PUTA    Pl.sklonište Stap - Stapina - križanje VPP na Javorju
    Pl.sklonište Stap - Ljubotić

OZNAKA PUTA    

PLANINARSKO DRUŠTVO    P.D. PAKLENICA, Zadar

GORJE: PLANINA    Južni Velebit

MJESTO POČETKA PUTA    Stap (Tatekova koliba)

MJESTO ZAVRŠTEKA PUTA    1) Biljevine
    2) Ljubotić

DUŽINA PUTA U KM    3 km + 6 km = 9km

UKUPNA VISINSKA RAZLIKA    

VRIJEME HODANJA (h:min)    1) 2:00 h
    2) 3:00 h
OPIS PUTA    
1) Dionica VPP od Pl.skloništa Stap prema Rujnu.    
2) Pl.sklonište Stap - Ljubotić.     

KONTAKT OSOBA    Marko Veljača


DATUM UREĐENJA PUTA    24.10. - 25.10. - 26.10.2008.

NAPOMENE    
PROSJECANJE I MARKIRANJE     
Stigli smo u petak kasno u noći. U subotu kasnije kroz jutro smo krenuli s krčenjem i markiranjem VPP-om. Nakon kojih 5 sati rada nas je uhvatio mrak prije nego smo stigli odraditi trasu do kraja (za drugu priliku nam je ostalo još 15-ak min.hoda). Uklonjeno je i više balvana koji su ležali preko puta. Mala opaska - kad smo se vratili u sklonište gladne nas je dočekala skupina od kojih 18-ak planinara ("izletnika") naguranih u sklonište, mokro ognjište (koje su smočili "radi vjetra") i jaka bura.     
U nedjelju smo krenuli markirati put Ljubotića uz "sporadično sjeckanje". Put je očito nekoliko puta markiran u različito vrijeme od strane različitih ljudi, tako da je bilo i previše markacija. Obnovili smo one koje smo smatrali ključnima, a ostale prepustili "zubu vremena". Potrebna je barem jedna jača akcija za prosjecanje (naručito radi dosta drače u nižem dijelu puta).    
Dnevnice nismo dobili    
Sudjelovali su:  Ivan Živković - Data, Sven Bašić, Julije Žigo, Ana Majica i Ivan Bajlo ("prisilno" regrutiran na Stapu)  

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr