MARKACISTIČKA SEKCIJA

Još od početka planinarstva na ovom području obilježavanje i održavanje staza je bila jedna od najvažnijih aktivnosti tadašnjeg Planinarskog i turističkog društva "Liburnija". Markacistička sekcija je službeno osnovana 60.-ih godina 20.og stoljeća i od tada, uglavnom kontinuirano, održava i markira zadane staze. Dugogodišnji voditelj sekcije Marko Veljača zaslužan je za sustavnu organizaciju i provođenje aktivnosti sekcije kao i za edukaciju mnogih novih članova Društva. Od 2016. godine pročelnik sekcije je Julije Žigo. (kontakt: 0989234724)

Markacisti: Uređena staza Tomići

Markacisti PD Paklenica,planinari i volonteri tijekom dva radna vikenda u mjesecu svibnju, u potpunosti su uredili, prosjekli i pročistili stazu od križanja podno Vidakovog kuka preko Tomića do Starigrada.

U akciji uređenja staze, popularno među markacistima zvane "dolinom suza", sudjelovalo je 15 ljudi, markacista, planinara i volontera. Dobar odaziv i vrijedne ručice odradili su svoje, markacije, nekoć zaklonjene i zarobljene granjem, ponovno su u svojoj pravoj funkciji, a staza je prohodna i čista. 

Tijekom uređenja staze postavljen je pečat, bilježnica i kemijska olovka na Vidakov kuk.

Kao i uvijek,bilo je radno i veselo. Mnogo se radilo, škaricalo, kampiralo, družilo, smijalo i pjevalo. A uspio se napraviti i planinski kolač, i to vrlo ukusan. 

Poseban član ove radne markacističke ekspedicije bio je barba Ive, Ivan Lukić, poznati planinar i član PD Paklenica. Od barba se Ive čulo i naučilo mnogo, baš onako kako se i može naučiti od vrsnog i dobrog planinara. 

Markacistička poruka za završetak  ove radne akcije: Kad se markacističke škare slože i dolina suza se prosjeći može!

U iščekivanju slika s akcije uređenja staze Struge-Javornik-Oglavnovac evo galerije markiranja Tomića!

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr