Društvena srijeda 26. 02. 2020: Zračak Nade i Kaverna Učka 2019

 

Ovu srijedu donosimo predavanje i projekciju filma o vježbi speleospašavanja "Zračak 2019.", detalje možete pročitati ispod.

Predavanje će održati u srijedu 26. veljače s početkom 20 h, ulaz je naravno slobodan.

Predavač: Martin Glavić

U razdoblju 5.-7. srpnja 2019. godine održala se Državna vježba speleospašavanja „Zračak 2019.“ u jamskom sustavu Zračak Nade 2 (kota ulaza 910 mnv) – Kaverna u tunelu Učka (kota ulaza 500 mnv) u Hrvatskom primorju.

Organizator aktivnosti bila je Komisija za speleospašavanje a voditelj HGSS Stanica Pula - gorski spašavatelj Martin Glavić. Na vježbi je sudjelovalo 53 spašavatelja iz 11 stanica HGSS-a, 4 spašavatelja iz HGSS stanice Zadar. Zbog iznimno uskih dijelova u gornjem dijelu jame Zračak 2, nemoguće je izvlačiti unesrećenog speleologa na površinu i zato se vježbom spuštalo unesrećenu osobu od 125 m do 400 m dubine odnosno od površine do izlaza u samom tunelu kroz kaptažu vode u Kaverni u tunelu Učka. Pothvat je uvjetovao rješavanje nekoliko zahtjevnih logističkih detalja. Naime, kako bi izašli u tunelu Učka spašavatelji su, s unesrećenom osobom u nosilima, trebali premostiti 400 m vertikalne i 1500 m dužinske razlike, preroniti dva sifona, prenijeti oko 600 kg speleološke i ronilačke opreme u uvjetima potpunog mraka i hladnoće te četiri puta zaustavljati promet u tunelu Učka (dužina tunela 5062 m).

Zbog navedenog, ova vježba svrstava se u jednu on najsloženijih vježbi ikad izvedenih u speleospašavalačkim krugovima zbog čega je ista ocijenjena kao visokorizična. Vježba, koja je uspješno odrađena u neprekidnom trajanju od 25 sati, rezultirala je većom vidljivosti, uvježbanosti i suradnjom specijalnih grupa koje djeluju unutar Komisije za speleospašavanje i to Grupe za speleoronilačko spašavanje, Grupe za frakturiranje stijena te tehničke grupe u jami odnosno logističke podrške na površini.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr