Društvena srijeda 3.4.2019: Krunoslav Rac - Fotoizložba

U srijedu 3. travnja se vraća naš stari znanac Krunoslav Rac, ovoga puta sa fotoizložbom.

Početak u 20 h - Ulaz je slobodan!

Njegovu najavu pročitajte u nastavku.

 

„Uskoro će doći vrijeme kad će moje unuče čeznuti za zovom gnjurca, mesom lososa, šumom iglica omorika ili kliktajem orla. Ono se neće sprijateljiti ni s jednim od ovih bića, a kad ga srce zaboli od čežnje - proklet će me. Jesam li učinio sve kako bih sačuvao zrak svježim? Jesam li se dovoljno brinuo o vodi? Jesam li pustio orla da se slobodno vine u visinu? Jesam li učinio sve za ljubav svog unučeta?“ svojevremeno je napisao poglavica Dan George iz plemena Salish.

Ova izložba fotografija moja je opservacija upravo na ovu mudru izreku koja, iako je napisana na sjevrnoameričkom kontinentu, se može primijeniti na sve dijelove planeta Zemlje, pa tako i na našu Hrvatsku. Izraz „Lijepa naša“ uistinu je nastao s razlogom. Osim prekrasne prirode koja nas okružuje u svakom kutku Hrvatske, njen živi svijet upravo je fantastičan. Još uvijek se možemo pohvaliti s bioraznolikošću koju je tzv. Zapadna Europa izgubila. Najvećim dijelom nepovratno. Kod nas još uvijek žive sve tri europske velike zvijeri. I vuk i ris i smeđi medvjed životinje su s vrha hranidbenog lanca, a to je indikator zdravog i još uvijek očuvanog okoliša. Rijetki gledaju u nebo. Na njemu je moguće vidjeti čitav niz rijetkih i ugroženih vrsta u europskim razmjerima koje kod nas dobro prosperiraju. Od slavuja, pa sve do kraljeva neba poput surog orla ili bjeloglavog supa.

No, tanka je linija između bogatstva i siromaštva. Najčešće je to jednosmjeran put prema dolje. Ako nam se to desi teško ćemo ponovno biti bogati. Baš zato moramo se truditi da sačuvamo „Lijepu našu“ i svima njenima stanovnicima omogućimo život. Život zbog kojega će nas naša unučad cijeniti i voljeti.

Krunoslav Rac

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr