WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) organizira putujuću izložbu fotografija Gorana Šafareka, Damjana Kolareka i Tomislava Šolića pod nazivom „Naše rijeke, naše blago!“.

Izložba je nastavak iznimno uspješne, višegodišnje nacionalne kampanje "Naše rijeke, naše blago!" koju WWF Adria organizira s ciljem spašavanja slobodnih i prirodnih hrvatskih rijeka od neodrživog korištenja i loše planiranih gradnji hidroelektrana koje ugrožavaju ​​biljni i životinjski svijet, ali i turistički potencijal tog područja. U razdoblju od 5. do 10. lipnja 2017. u sklopu prošlogodišnje akcije "Veslajmo za naše rijeke!" više od 200 kajakaša preveslalo je oko 80 kilometara po Savi, Dravi, Kupi, Zrmanji, Korani i Mrežnici. WWF je kao dio kampanje pokrenuo i peticiju za spas rijeke Krupe koja je sastavni dio Parka prirode Velebit i u kojoj se traži da se ista rijeka izuzme iz svih oblika korištenja u hidro-energetske svrhe. Peticija za spas rijeke Krupe je usmjerena prema Zadarskoj županiji i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

*Peticiju i dalje možete potpisati ovdje.

U sklopu otvorenja izložbe prikazati će se i promotivni video kampanje "Naše rijeke, naše blago!".

Planovi gradnje hidroelektrana ne prestaju i postaju svakidašnja prijetnja hrvatskim rijekama. Samo kroz odluku o trajnoj zabrani gradnje i promjenu prostornih planova one se kao naše prirodno blago mogu sačuvati u sadašnjem stanju! Kampanja "Naše rijeke, naše blago!" nastavlja se i u 2018. a započela je siječanskim zimskim spustom po rijeci Dravi koja je pod velikom prijetnjom uslijed planirane izgradnje dviju hidroelektrana Molve 1 i Molve 2. Predložena lokacija za spomenute hidroelektrane u samom je srcu „Europske Amazone“ – najočuvanijeg i ekološki najvrjednijeg dijela rijeke Drave duž njezina cijelog toka.

Otvorenje izložbe fotografija održati će se u srijedu 24. siječnja s početkom u 20h u prostoru PD Paklenica u Zadru (ul. Majke Margarite 6). Izložba je dio redovitog programa PD Paklenice „Društvena srijeda“, a predavanje uz izložbu će održati voditeljica projekata u WWF Adriji Irma Popović Dujmović.

Kampanju su podržali gradovi: Slunj, Delnice, Duga Resa, Obrovac, Donja Dubrava kao i klubovi: Matis, Varteks, Končar, Vodomar, Rastočki mlinari, Zeus; udruge: Eko Pan, Udruga „Kupa“ i Eko Zrmanja; građanske inicijative: Ujedinjeni Slunj i Volimo Mrežnicu, te partner agencije: Croatia Open Land i Raftrek.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr