60. rođendan Planinarskog doma Paklenica

 

Ovaj vikend,točnije u petak 28.travnja naš Dom slavi 60. rođendan!

Izgradnja Planinarskog doma Paklenica započela je 1961. godine na ostacima nekadašnje lugarnice, te je 28.travnja 1963 prvi puta otvoren u svojstvu planinarskog doma. Veliki trud planinara i sredstva koja su uložena u izgradnju i održavanje doma su postali zamašnjak i u revitalizaciji Planinarskog društva Paklenica koje je potom postalo jedno od najvećih planinarskih društava u Hrvatskoj. Dom je proširen 1969. godine te u istom obliku djeluje i danas. 

Osim što je drugi dom velikom broju zadarskih planinara, Dom je i generacijama jedno od omiljenih izletišta velikom broju Zadrana. Planinarima iz daljih krajeva je on izvrsna baza za istraživanje najviših, a i najljepših dijelova Paklenice. Dom  često posjećuju planinarske škole iz raznih dijelova Hrvatske, te se na njemu održavaju tečajevi za planinarske vodiče u sustavu školovanja Hrvatskog planinarskog saveza. Na Domu se održavaju i radionice raznih tematika. Mogli bi reći da je izrastao u svojevrsni edukacijski centar. 

Prošle godine je na Domu obnovljen i fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije kako bi se moglo udovoljiti današnjim standardima i potrebama za električnom energijom. 

Povodom rođendana, u subotu 29. travnja, na Planinarskom domu Paklenica održat će se svečana sjednica Upravnog odbora Planinarskog društva  Paklenica te će upriličena izložba „Povijest izgradnje Doma u Paklenici“ (koncept izložbe: Mladen Masar, koordinator: Julije Žigo). Naša će domarica Irena Šaran prirediti besplatan planinarski grah za posjetioce pa vas pozivamo na subotnji rođendansko-planinarski šušur na Planinarskom domu Paklenica! 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr