Akcija uređenja okoliša Doma, foto

Tekst by Monika Calaga

U organizaciji PD Paklenica, 19. i 20. 3. održana je akcija čišćenja okoliša planinarskog doma Paklenica. Krenuli smo u subotu jutro, dvadeset studentskih dobrovoljaca i šest članova Društva, većina stranci jedni drugima. Već uz prve korake počeli su razgovori i upoznavanja. Nekima je to bio prvi susret s Velebitom, ili s planinom uopće, a nekima je Velebit drugi dom. Nakon 2 sata šetnje stigli smo do doma i sa sobom donijeli novi solarni panel za krov i inverter za struju, prazne vreće za smeće i dobru volju za čišćenje i druženje. Nakon odmora krenuli smo u akciju. Prvi krug čišćenja ostavio nas je razočaranima. Nitko od nas nije bio svjestan u kakvom je stanju priroda oko nas čijoj smo se ljepoti svi divjeli. Neka stara vremena i nova nepoštivanja ostavila su veliki utjecaj. Nakon dva sata rada, sjeli smo odmoriti se uz dobro zasluženi ručak. Nakon odmora i šetnje vratili smo se čišćenju. Čistili smo i napunili 50 vreća smeća, a kad je vreća nestalo, djevojke su pomogle počistiti dom, a dečki su donijeli kamenje za podzid terase ispred doma. Nismo sve uspjeli počistiti, ali neće ovo biti zadnja akcija.
Naravno, nije nedostajalo ni smijeha ni pjesme. Pri povratku smo se popeli na Mala Močila, uživali u pogledu i žalili što se vraćamo.
Bez obzira koliko smo smeća pokupili, usuđujem se reći da to nije najveći uspjeh ove akcije. Akcija je uspjela jer su Velebit i sama Paklenica osvojili nova srca, pridobili nove obožavatelje koji će se sigurno vratiti. Najveći je to uspjeh jer svatko tko se zaljubi u prirodu dok je čisti, vratit će se, a nikada za sobom neće ostaviti smeće. Ako već nemamo usađeno u sebi poštovanje prema prirodi, onda će nas ovakve akcije sigurno tome naučiti. Zar da sad bacam nešto što ću na sljedećoj akciji čistiti?

Na kraju, PD Paklenica se zahvaljuje svojim članovima i ostalim volonterima, a u galeriji ispod pogledajte kako je sve to izgledalo i pridružite nam se sljedeći put!

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr