Izlet Kiza (1274m) - 14. listopada 2023.

Datum izleta: 14.10.2023.
Glavni vodič: Maja Trusić
Suvodičke - pripravnice: Katarina Delač, Ivana Havlović
Informacije i prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Prijevoz: Osobnim vozilima
Kotizacija:  7 € ( ≈ 52, 80 HRK) po osobi
Broj sudionika je ograničen.

Opis područja:

Kiza (1274m) pripada skupini Dabarskih kukova, nizu kamenih vrhova i stijena što se pružaju prema jugoistoku u dužini od gotovo 10 km u blagom luku od vrha Bačića kuka (1304 m) na sjeverozapadu do Ljubičkog brda (1320) na jugoistoku iznad Baških Oštarija

Kukovi izrnjaju iz zelenog okoliša dabarskih šuma i travnatih dolaca, usporedo s jadranskom obalom. Travnati dolci, Dulibe i Dabrovi nose svoje značenje – Dabar je stari uvriježeni naziv na duboku šumsku dolinu ili provaliju u obliku korita, dok su Dulibe manje ili veće zaravni omeđene šumskim zelenilom.

Kizin atraktivan vapnenački greben dužine je 2 km, a u njemu se isprepleću brojni okomiti kukovi različitih oblika i nekoliko istaknutih vrhova (Kiza, Kuk od pećice, Grabar, Žuti kuk, Vranji kuk…), dobro vidljivih od Kubusa na Oštarijskim vratima. Iako u odnosu na druge velebitske vrhove nije osobito visok, zahvaljujući istaknutom položaju, Kiza je vrlo dobar vidikovac.

Oprema

Standardna planinarska oprema, odgovarajuća obuća, odjeća sukladana vremenskoj prognozi, čeona lampa, prva pomoć, štapovi ako ih koristite, krema za zaštitu od sunca. Hrana i piće „iz ruksaka“. Najmanje 2 litare vode!

Zahtjevnost izleta: 
Kondicijska zahtjenost: K1 – lagano  (<5h hoda)
Tehnička zahtjevnost: T2 – srednje zahtjevna (povremena upotreba ruku za lagano  penjanje)

Okvirni dinamički plan:

14.10.’23. (subota):

  • 7:30 h – okupljanje na parkiralištu ispred Interspara (Trg Bleiburških žrtava 18, Zadar)
  • 8:00 h – polazak osobnim automobilima
  • 10:00 h – predviđeni dolazak do Stupačinova (odvojak državne ceste D25, nasuprot Hostela Baške Oštarije) i početak hoda
  • 11:15h – predviđeni dolazak do Kuka od Pećice
  • 12:15h – predviđeni dolazak do vršne stijene pod Kizom
  • 12:15h-12:45h – pauza za okrijepu/ručak iz ruksaka
  • 13:00h -14h – povratak prema osobnim automobilima i odlazak do hostela Baške Oštarije (prema izboru)

Pristup vozilima:

S državne ceste Gospić-Karlobag (D25) u Baškim Oštarijama nasuprot istoimenog hostela odvaja se desno (prema sjeveru) uža asfaltna cesta za Stupačinovo. Nakon 1,5 km nastavno vodi dobra makadamska cesta. Cesta pravo nastavlja uz lovačku kuću (s lijeve strane) do proširenja na oštrom zavoju i interaktivne table gdje ostavljamo osobna vozila. 

Uspon započinjemo prolazeći kraj izvora Kamenica (nema pitke vode) te nastavljamo kroz Ajdučka vrata. Put vodi kroz bukovu šumu oštro se uspinjući uz podnožne litice kukova. Prije uspona pod vršnu stijenu Kize uspinjemo se na Kuk od Pećice (n/v 1265 m), gdje radimo kratku pauzu za slikanje. S ovog vrha otvaraju se pogledi na sve strane, a posebno je lijep pogled na Grabar, Kizu i dalje sve do Bačića kuka. Vraćamo se istim putem i pratimo odvojak za uspon pod vršnu stijenu Kize gdje je predviđena veća pauza i slikanje. Za uspon na sami vrh Kize potrebna je tehnička sprema i korištenje ruku te nije predviđen na ovom izletu.

 

NAPOMENE:

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica. 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr