Tradicionalni Noćni uspon na Sveto brdo - 29. srpnja 2023.

 

Novi datum tradicionalnog noćnog uspona na Sveto brdo će se organizirati sa 29. srpnja 2023. točnije, u noći sa subote 29. 7. na nedjelju 30. 7..

Glavni vodič: Milan Terman

Prijave i info na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Oprema: standardna planinarska, planinarske cipele, odjeća sukladno vremenskoj prognozi. Hrana i piće vlastito, iz ruksaka.

OBAVEZNO: NAJMANJE 3 (TRI) LITRE VODE, ČEONA LAMPA SA NOVIM, PUNIM, BATERIJAMA, TOPLA ODJEĆA

Temperature na vrhu Svetog brda tijekom noći padaju i ispod 10 stupnjeva C pa je nužno ponjeti topliju odjeću.

 

Mjesto okupljanja će biti prijevoj Mali Alan, od prijevoja ćemo nastaviti dalje automobilima do okretišta na Lišćanim bunarima.

Dinamički plan:
16.00 – okupljanje na križanju kod Malog Alana
17.00 – dolazak na pakring na Lišćanim bunarima
18.30 – dolazak do skloništa, odmor
21.00 – početak uspona na Sveto brdo
23.00 – dolazak do vrha
07.00 (nedjelja) – početak silaska
12.00 – povratak do vozila

 

Na vrhu se odmara (spava) do izlaska sunca u 5.48 sati. Za spavanje je potrebno ponijeti karimat (podlošku za spavanje) i vreću za spavanje.Gledajte da to ne bude noviji karimat, odnosno da ne bude karimat na napuhavanje već oni spužvasti. Naime, na samom vrhu i nema nekog potpuno ravnog mjesta te je teren prekriven kamenjem koje zna biti oštro te lako može probušiti, oštetiti, opremu. Preporučljivo je ponijeti tanku ceradu jer na vrhu uglavnom zna biti vjetrovito, a ako nema vjetra onda bude velika količina rose te se ceradom može zaštititi od vjetra ili vlage. 

Dolazak do prijevoja Mali Alan

S ceste Jasenice - Zaton Obrovački se kod tvornice Glinica skreće prema zaseoku Modrići. Ide se asfaltiranom cestom do iznad ulaza u tunel Sveti Rok gdje se prelazi na makadamsku cestu. Sada se nalazite na Majstorskoj cesti, o kojoj više možete saznati na poveznici: https://hr.wikipedia.org/wiki/Majstorska_cesta

Cesta je prohodna i za manje osobno vozilo, uz dužno poštovanje i oprez. Cesta vas vodi kraj crkva Svetog Franje, nakon čega ćete vidjeti ostatke starog kamenoloma. Nastavljate preko prijevoja ispod kompleksa Tulovih Greda. Par kilometara poslije Tulovih Greda naići ćete na raskrižje, lijevi odvojak vodi prema visoravnima Veliko i Malo Libinje, vi nastavljate ravno. Nakon još par kilometara prolazite i prijevoj Mali Alan. Naš cilj je parsto metara nakon prijevoja, radi se o raskrižju i proširenju na cesti gdje se može parkirati.

 

Mapa s ocrtanim dolaskom iz Zadra:

https://goo.gl/maps/roknBxJzAUdg5dwj9

 

Uspon

Radi se o srednje zahtjevnom usponu sa strmijim dijelovima pri kraju. Mi ćemo taj uspon odraditi u dvije etape s dovoljno odmora između. Više o samoj stazi možete pročitati na sljedećoj poveznici: 

http://planinarenje.hr/kt/gorja/hrvatsko/juzni-velebit/sveto-brdo-vrh/mali-alan-dusice-sveto-brdo/

 

Još jednom

Prehrana: iz ruksaka, u vlastitom aranžmanu

Oprema: naglavna lampa, adekvatna obuća i odjeća, podložak i vreća za spavanje, prva pomoć.

Prijevoz: osobnim vozilima

 

OSTALE NAPOMENE:

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr