Izlet Biokovo 21. - 23. travnja 2023.

Biokovo

Šćirovac – Sv. Ilija – Skywalk

 

Datum izleta: 21.04. – 23.04.’23

Vodič: Jurica Bukulin

Informacije i prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prijevoz: organizirani prijevoz mini busom

Smještaj: planinarski dom Velobrdski ledari

Kotizacija: 65 € (smještaj i prijevoz uključeni u cijenu), prijava je završena uplatom kotizacije.
U slučaju odustajanja vraća se iznos od 30 €.

Broj sudionika je ograničen.

 

Oprema: standardna planinarska oprema, planinarske cipele, kapa ili bilo kakvo pokrivalo za glavu, odjeća sukladana vremenskoj prognozi, čeona lampa, prva pomoć, štapovi, krema za sunce. Hrana i piće vlastito iz ruksaka. Najmanje 3-5 litara vode! 

 

Zahtjevnost izleta: K4 – T2
Kondicijska zahtjevnost: K4 – vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 metara)
Tehnička zahtjevnost: T2 – srednje zahtjevna (povremena upotreba ruku za lagano penjanje) 

Posebna napomena: prilikom prijava imati na umu da je izlet težak, dugotrajan i kondicijski vrlo zahtjevan.

 

Opis područja:

Biokovo je najveća, najduža, najljepša i najsurovija planina Dalmacije. Proteže se na 196 kvadratnih kilometara, a najviši vrh mu je Sveti Jure (1762 m). Na njemu je smješteno veliko bogatstvo različitih pejzaža tako da svaki posjet Biokovu pruža poseban doživljaj. Sa njegovih vrhova prekrasni su i nezaboravni krajobrazi i vidikovci.

Za planinarenje je važno istaknuti da su svi usponi dugi i naporni, većim dijelom izloženi Suncu i zato ih valja poduzimati ranom zorom. Na Biokovu voda je važnija od hrane i za dnevnu turu treba ponijeti barem 3-5 litara tekućine.

Šćirovac ili Miletnjak (1619 m) je jedan od najteže dostupnih vrhova u Hrvatskoj. S vrha se pruža jako lijep pogled u svim smjerovima, a naročito je upečatljiv prema jugoistoku na sve vrhove Biokova. Od vrha Šćirovac do vrha Sveti Ilija staza vodi uskim grebenom koji je jako atraktivan ali naporan i zahtjevan za savladavanje. Vrh Sveti Ilija i njegov hrbat nalaze se sjeverozapadno od središnjeg dijela Biokova, iznad zaseoka Rastovac u općini Zagvozd.

Vrh Sveti Ilija je jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj.

Vidikovac Skywalk Biokovo nalazi se na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1228 metara, polukružnog je oblika promjera 8,5 metara, zajedno sa ravnim dijelovima izlazi izvan ruba litice oko 11 metara i prva je nebeska šetnica u Hrvatskoj. Za vjetrovitih sunčanih dana može se vidjeti i Italija. Hod po prozirnom staklu izvan ruba litice omogućuje doživljaj biokovskih stijena iz ptičije persperktive.

Dinamički plan:

21.04.’23 (petak);

–  17:00 h -  okupljanje na parkiralištu ispred Interspara (Trg Bleiburških žrtava 18, Zadar)

–  17:30 h -  polazak organiziranim prijevozom do Makarske (dolazak oko 19 30 h) smještaj,

      večera i odmor

22.04.’23 (subota);

    - 7:00 – početak hodanja (Bartulovići – špilja Pozjata – Ščirovac – Sveti Ilija – Osičine - Bast);

Iz Bartulovića markacija vodi trasom Biokovske planinarske staze prateći greben sa sjevernozapadne strane, za 3 sata dolazi se do velike špilje Pozjate (1475 m) a do vrha Šćirovca treba još sat vremena. Od vrha Šćirovac do vrha Sveti Ilija staza vodi uskim grebenom koji je atraktivan i zahtjevan i zahtjeva posebnu pažnju prilikom kretanja za što je potrebno oko 2 sata hoda. Silazak sa vrha Sveti Ilija i dalje slijedi Biokovsku planinarsku stazu u smjeru lovačke kuće Osičina, pa strmim serpentinama preko Borovika kroz borovu šumu i izlazi na sipar u usjeku Oštri Umac. Na kraju spomenutog usjeka je izvor vode Korito koji nikad ne presušuje (jedini izvor vode na ovoj ruti), nakon spomenutog izvora slijedi spust po kozjoj stazi kroz makiju do prvih kuća u selu Bast.

-17:00 – dolazak na krajnje odredište na parkiralište ispod crkve i pored dječjeg  igrališta u selu Bast, prijevoz do smještaja, organizirana zajednička večera po dogovoru ili po  vlastitom izboru, noćenje.

23.04.’23 (nedjelja);

 

- 7:00 – početak hodanja (Tučepi – Srida sela – Badališće – Ravna Vlaška (Skywalk);

   Staza iz Tučepa vodi kroz maslinike do G. Tučepa (Srida sela), pa preko  crkvice Sv. Kate

             usponom uz samu stijenu zavojima do napuštenih pastirskih stanova Badališće i odatle  

             do biokovske ceste. Cestom ima još kratko do vidikovca Ravna vlaška ili popularnije

             nazvanog Skywalk. Za uspon je potrebno oko 2 sata. Silazak je istim putem.

 -11:30 – predviđeni dolazak do autobusa, povratak u smještaj, ručak po dogovoru i polazak

             prema Zadru

-17:00 – predviđeni dolazak u Zadar

 

NAPOMENE:

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica. 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr