Izlet Samarske stijene, Subota 11. lipnja 2022.

Samarske stijene 

Zapadna skupina

Datum izleta: 11.06.2022
Vodič: Jurica Bukulin
Informacije i prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Prijevoz: prijevoz osobnim vozilima
Kotizacija: 50 kn 
Broj sudionika je ograničen.

 

Oprema: standardna planinarska oprema, planinarske cipele, kapa ili bilo kakvo pokrivalo za glavu, odjeća sukladana vremenskoj prognozi, čeona lampa, prva pomoć, štapovi , krema za sunce. Hrana i piće vlastito iz ruksaka. Najmanje 3-5 litara vode!

Zahtjevnost izleta: K2– T2
Kondicijska zahtjevnost: K2 – srednje teško (visinska razlika 500 do 1000 metara)
Tehnička zahtjevnost: T2 – srednje zahtjevna (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

Posebna napomena: prilikom prijava imati na umu da je izlet težak i kondicijski vrlo zahtjevan.

Opis područja:

Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene nalazi se na području Velike Kapele a proglašen je strogim rezervatom 24.siječnja 1985.godine. To je područje u kojem je zabranjena bilo kakva ljudska aktivnost ili obavljanje radova koji bi mogli narušiti slobodnu evoluciju prirode.

Samarske stijene su splet dviju međusobno nepovezanih skupina stijena koje svojom bjelinom razbijaju šumski plašt koji ih okružuje. Sastoje se od dvadesetak bijelih kamenih vršaka koji odvojeno strše iznad šumskog pokrivača i za razliku od Bijelih stijena nemaju izrazitog grebena, a ni vitkih i elegantnih oblika. 

Tu se priroda razigrala stvarajući fantastične forme u kamenu. Iako stijene dobivaju velike količine padalina, nemaju ni jednog stalnog površinskog toka niti vrela, zbog propusne vapnenačke podloge pa se voda gubi kroz pukotine u podzemlju.

Zapadni dio Samarskih stijena je rastrgan dubokim i pošumljenim vrtačama. Područje je vrlo nepristupačno i teško prohodno što daje poseban ugođaj svakom planinaru pri prolasku i boravku.

Dinamički plan:

11.06.’22 (subota);

  • 6:30 h -  okupljanje na parkiralištu ispred Interspara (Trg Bleiburških žrtava 18, Zadar)
  • 7:00 h -  polazak osobnim automobilima
  • 11:00 h -  početak uspona
  • 16:00 h -  predviđeni dolazak do osobnih vozila
  • 19:00 h -  predviđeni dolazak u Zadar

 

NAPOMENE:

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica. 

 

 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr