Izlet na Klek 13. lipnja 2021.

 POPUNJENO!

U suradnji sa Stanicom vodiča Zadar organiziramo izlet na Klek i posjet Ogulinu

Izlet će se održati u nedjelju 13. lipnja 2021. godine

Vodiči: Marko Radočaj i Nataša Petrušić
Informacije i prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Kotizacija: 20 kn
Broj prijavljenih je ograničen
Prijava je završena uplatom kotizacije

Plan izleta:

Vrijeme polaska planinara je predviđeno u 7, 20 sati uobičajeno okupljanje  ispred  Interšpara, tko što ima kupiti neka dođe u 7,00 sati ili dan prije obavi kupnju. 

Vrijeme putovanja Zadar- Ogulin predviđeno je 1 sat i 58 minuta ( oko 2 sata ) što bi trebalo značiti da smo u Ogulinu oko 9, 20. 

Prije samog uspona na Klek, previđen obilazak središnjeg dijela Ogulina, a kojeg čine park kralja Tomislava i Frankopanska utvrda s početka 16. stoljeća, u kojoj je danas zavičajni muzej. Nasuprot frankopanskoj utvrdi u samome središtu grada je 50 metara dubok Đulin ponor. Ime je dobio po kćeri gradskog kapetana koja se, prema predaji, zbog nesretne ljubavi bacila u ponor. Đulin ponor ujedno je jedan od ulaza u špiljski sustav Đula - Medvedica. Podzemni kanali toga sustava duži su od 16 km i čine najveći špiljski sustav u Hrvatskoj. U Đulin ponor neposredno ispod tvrđave ponire rijeka Dobra koja ponovno izvire kod Tounja. 

Ogulin je za planinare važan jer je odavde 1874. godine započeo razvitak hrvatskog planinarstva i alpinizma. U Zavičajnom muzeju Ogulin smještena je alpinistička zbirka koju su uredili Muzej, HPS i PDS Velebit, a osim nje posebno su zanimljivi spomen soba književnice Ivane Brlić-Mažuranić i prostorija u kojoj je mjesec dana bio zatočen Josip Broz Tito. U alpinističkoj zbirci mogu se vidjeti zanimljivi izlošci poput dnevnika i cipela prvih penjača na Kleku, kamen s vrha Mount Everesta koji je donio Stipe Božić, dokumenti i slike s hrvatskih himalajskih ekspedicija i drugo. Muzej se nalazi odmah pokraj Đulinog ponora i  otvoren od 09 -13,00 sati, predviđena je posjeta u 11 sati. Ukoliko bude zato bude interes jer svakako moram najaviti grupu veću od 10 planinara ulaznica u muzej je 10 kuna uz vodiča muzeja.

Nakon toga, oko 12 sati nastavljamo put prema Kleku izgledom usnulom Divu.. Klek je kolijevka hrvatskog planinarstva i alpinizma i vrlo je posjećen i popularan kod planinara Najposjećenija staza za uspon na Klek počinje u Bjelskom oko 10 km od Ogulina (10-15 min) . Na kraju ovog sela, na kući izviđača, nalazi se prva markacijska oznaka sa smjerokazom i natpisom Klek. U neposrednoj blizini spomenute kuće, na samom početku poučne staze, nalazi se informativni pano s podacima o biološkoj raznolikosti koja se susreće na ovom usponu. U samom početku uspona planinarska staza prelazi preko velike livade, nakon koje započinje uspon kroz šumu.

U samom početku uspona, planinarska staza vodi po polegnutijem dijelu a nakon njega stalno se počinje malo jače uspinjati kroz gustu stoljetnu bukovu šumu, koja u ljetnim sparnim mjesecima daje ugodnu hladovinu. Malo prije dolaska na zaravan na kojoj je izgrađen planinarski dom, prolazi se pored natpisa: „Dobro došli u carstvo Klečkih Vještica“, prema legendi tu se vještice okupljaju za vrijeme olujnih noći. Otprilike penjanje do planinarskog Doma je 1 sat vremena. 

Planinarski dom Klek smješten je na zaravni, u podnožju vršne stijene, na njenoj južnoj strani, na nadmorskoj visini 1000 m. Sagrađen je u periodu od 1954 do 1958 godine. Dom je u naravi kamena zidana kuća s prizemljem i potkrovljem. U prizemlju se nalazi kuhinja, na katu i prigrađenom krilu spavaonica sa smještajnim kapacitetom 40 ležaja. U principu dom je otvoren za vikende. Njime upravlja PD Klek iz Ogulina. Dom je elektrificiran i posjeduje vodu iz cisterne, koja se sakuplja s limenog krova doma. U blizini doma nalazi se mali telekomunikacijski odašiljač. Predviđeno je vrijeme ručka oko 45 minuta. U planinarskom Domu nije dozvoljen ulaz zbog epidemioloških uvjeta ali  poslužuje se piće, kava i čaj. Hrana se ne poslužuje. 

Od planinarskog doma planinarska staza vodi zapadnom stranom ispod vršne stijene, po dosta strmom terenu na kojem treba pripaziti da se ne posklizne i ne padne u provaliju. Malo prije dolaska na križanje planinarskih putova na kojem treba skrenuti desno, prolazi se pored manje špilje u podnožju vršne stijene. Od križanja planinarskih putova započinje teži dio uspona koji vodi uz podnožje vršne stijene. ( vrijeme penjanja do vrha od planinarskog doma 30 min)

Ogulinski veterinar Franjo Fink, na poticaj središnjice HPD-a i uz novčanu potporu ogulinske općine, probija 1890. godine put kroz Klečku stijenu do vrha, izgradivši stepenice i na dva mjesta postavlja željezne ljestve. Stepenište je obnavljano nekoliko puta, na kojemu su postavljena užad, a na samom vršnom dijelu i čelične sajle.

Nakon uspona uz stepenište izlazi se na greben - vidikovac, od kuda se pruža lijep pogled na  zaselak Musulinski Potok i Bjelsko. Poslije vidikovca slijedi malo oštriji uspon najprije kratko kroz stijenu uz pomoću užeta a nakon toga po tratini dosta oštro uzbrdo do betonskog platoa koji služi kao sletište helikoptera. U nastavku, planinarska staza vodi po uskom grebenu sve do vrha. Na tom su dijelu postavljene sajle kao osiguranje u slučaju jakih vjetrova ili snijega.

Sam vrh Kleka gotovo je ravan, to je kamena glavica u promjeru desetak metara. Na njemu je smješten telekomunikacijski toranj, a na suprotnoj strani postavljen je  željezni stup usidren sajlama, obojen u crveno- bijelo koji označava sam vrh. Pored stupa ugrađeni u kamen nalaze se žigovi HPS-a i GPP-a. 

S vrha Kleka je lijep pogled na Bjelolasicu, Risnjak, Svetu Geru, Medvednicu..., te na cijeli Ogulinski kraj.

Ako postoji interes zanimljivo je vidjeti Šmitovo jezero, u tom slučaju moramo se vratiti u Ogulin put nas od Kaštela vodi na kružni tok desno i ravno na sljedeći kružno tok desno i ravno preko groblja Sv.Jakov i cesta vodi ravno prema Sabljacima prođe se restoran Sv. Ive i ravno uz obalu jezera ima putokaz Šmitovo jezero. ( 15 min od Ogulina) 

Srednje teška zahtjevna osigurana staza. 

Markacija dobra

Visina vrha Kleka 1182 m n v

Vrijeme penjanja 1 sat do planinarskog Doma, a 30 min do vrha Kleka (uz pauze ovisno o dinamici grupe 2 sata).

Početak penjanja oko 12,30 sati silazak s Kleka i dolazak do izviđačke kućice oko 16,00 sati. 

Ako postoji interes zanimljivo je vidjeti Šmitovo jezero, u tom slučaju moramo se vratiti u Ogulin put nas od Kaštela vodi na kružni tok desno i ravno na sljedeći kružno tok desno i ravno preko groblja Sv.Jakov i cesta vodi ravno prema Sabljacima prođe se restoran Sv. Ive i ravno uz obalu jezera ima putokaz Šmitovo jezero. ( 15 min od Ogulina) Legende o zmajevima.

Vrijeme na dan 13. 06. 2021.g. djelomično oblačno sa sunčanim razdobljima, manja vjerojatnost padalina kiše, vjetar umjeren sjeverozapadni,  temperatura tijekom jutra min 16 stupnjeva tijekom dana max 26 stupnja to je trenutno. 

 

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU:

  1. Svaki izletnik dužan je prije dolaska na mjesto okupljanja izmjeriti tjelesnu temperaturu, te ista mora biti niža niža od 37 C, iako ne i pre niska ☺
  2. Prijevoz mora biti individualan i u potpuno vlastitom aranžmanu, a vodiči neće preuzimati odgovornost za organizaciju prijevoza i/ili broj i smještaj sudionika po automobilima.
  3. Obavezno je pridržavanje svim ostalim propisanim mjerama vezanim za pandemiju, a koje važe na dan izleta

 

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr