Izlet na travnate vrhove Srednjeg Velebita: Visibaba - Budakovo brdo 8. svibnja 2021.

 

IZLET JE POPUNJEN

Visibaba - Budakovo brdo, Srednji Velebit
Subota 08. svibnja 2021.

MJESTO I VRIJEME OKUPLJANJA:
Zadar, parkiralište ispred Interspara u 7:00

Vodiči: Vesna Knežević i Mario Kahlina

Informacije i prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
PRIJEVOZ: osobnim vozilima
Kotizacija 20 kn 
Broj sudionika je ograničen

Oprema: standardna planinarska oprema, planinarske cipele,, slojevita odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa, štapovi tko ih koristi, osnovna prva pomoć, eventualna zaštita od sunca ( kapa , naočale, krema..) Hrana i piće vlastito iz ruksaka, voda 2,5 l minimalno

Obvezni dokumenti: važeća planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica

Opis područja: Dabarska kosa, Premužićeva staza, Visibaba, Prikinuto brdo, Budakovo brdo, Skorpovac
Srednji Velebit je dio između alanske i štirovačke ceste koja ga odvaja od sjevernog Velebita te poprečne ceste Karlobag-Gospić, koja ga odvaja od južnog Velebita. Ovo područje je iznimno atraktivno zbog lanca Dabarskih kukova- stjenovitih grebena ali i travnatih vrhova blagih oblika koje smo mi izabrali za ovaj izlet s kojih se pruža predivan pogled na spomenute kukove  kao i na posebno lijep i atraktivan Bačić kuk.

Dinamički plan: Krećemo s hodanjem u 10:00 h  s Dabarske kose (943 m), to je izrazito sedlo gdje uzdužna cesta Šušanj-Bačić duliba-Kugina kuća-Štirovača prelazi s primorske padine u unutrašnjost Velebita. Od tuda poznatom Premužićevom stazom  (nazvana po šumarskom ing.Anti Premužiću. izgrađena od 1930.-1933.i ukupna dužina je 57 km - e, mi nećemo ni približno toliko proći ovaj put :) ) Dakle s Premužićke krećemo prema Visibabi  (1160 m) i ina vrhu smo nakon 1 h hoda od samog starta... Tu radimo kratku pauzu od 10 ak min. Visibaba je neupadljiv vrh nad Ravnim dabrom koji pruža jedinstven vidik na more i otoke te na Dabarske kukove i Dabre. Dalje preko Bačić kose (gdje se nalaze ruševine nekadašnjeg đačkog planinskog doma Škole narodnog zdravlja) i Prikinutog brda (1267 m) idemo pojasom livada hrptom prema Budakovom brdu (1317 m) i tamo smo nakon cca 1:30 h hoda ( kraća pauza). Budakovo brdo je slikovit hrbat u vršnom dijelu potpuno travnat i po tome izdaleka prepoznatljiv. Zbog svog položaja i visine pruža vidik i na primorsku i na kopnenu stranu Velebita. Nakon pauze spuštamo se šumovitom stazom prema skloništu Skorpovac, cca 1:15 gdje radimo dužu pauzu za ručak a i imamo i opskrbu vodom kome treba. Nakon pauze se Premužićevom stazom oko cca 2 h hoda vraćamo prema autima odakle krećemo prema Zadru ili hostelu na Baškim Oštarijama na okrjepu domaćom hranom i pićem (po osobnom izboru)

Završetak izleta predviđen u cca 17:30.

ZAHTJEVNOST TURE:
K2 – UMJERENO TEŠKO; 5 do 7h hoda
T1 - NE ZAHTJEVNO; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

 

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU:

  1. Svaki izletnik dužan je prije dolaska na mjesto okupljanja izmjeriti tjelesnu temperaturu, te ista mora biti niža niža od 37 C, iako ne i pre niska ☺
  2. Prijevoz mora biti individualan i u potpuno vlastitom aranžmanu, a vodiči neće preuzimati odgovornost za organizaciju prijevoza i/ili broj i smještaj sudionika po automobilima.
  3. Obavezno je pridržavanje svim ostalim propisanim mjerama vezanim za pandemiju, a koje važe na dan izleta

 

 

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr