Proljeće stiže na Šćah i Mihovil - otok Ugljan - 21. 3. 2021.

NAZIV IZLETA: ŠĆAH I MIHOVIL

DATUM IZLETA: 21.03.2021.

MJESTO I VRIJEME POLASKA: Zadar, Luka na poluotoku, 9:00

VRIJEME POČETKA USPONA: 10:00

VRIJEME PAUZE: više kraćih pauza

VRIJEME PLANIRANO ZA POVRATAK: 18:00 (dolazak u Zadar)

IME I PREZIME GLAVNOG VODIČA: MARKO RADOČAJ 

PRIJAVE NA: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  info. MARKO RADOČAJ 095/3983670

PRIJEVOZ: Brodom

OPREMA: Standardna planinarska oprema, planinarske cipele, odjeća sukladno vremenskoj prognozi. Hrana i piće vlastito iz ruksaka, dovoljna količina vode za piće, minimalno 2 litre.

OPIS PODRUČJA: 

Šćah je najviši vrh otoka Ugljana. Nalazi se sjeverozapadno od istaknutog otočkog vrha Sv. Mihovila, na istom kamenitom hrptu. Vrh je označen kupom kamenja s križem te natpisom vrha. S njega se pruža jedan od najljepših pogleda zadarskog arhipelaga, s jedne strane prema Zadru, zadarskoj obali i Velebitu, a s druge strane prema Kornatima i ostalim otocima arhipelaga. Turistički  je zanimljiviji susjedni vrh Sveti Mihovil sa starom tvrđavom koja dominira okolicom te telekomunikacijskim objektom. Tvrđavu na Svetom Mihovilu sagradili su Mlečani nakon što su u 13. stoljeću porušili Zadar.

DINAMIČKI PLAN:

09:30 ukrcaj na brod ( ne zaboraviti prethodnu kupiti kartu u poslovnici Jadrolinije kraj bivšeg kluba Q na samom kraju poluotoka)

Kao što znate potrebno je kupiti karte za brod čija je cijena u jednom smjeru 15 kn. Brod nam kreće u 9 i 30. Do Preka nam je potrebno 20ak minuta. Iz Preka krećemo prema Mihovilu gdje ćemo napraviti našu prvu pauzu. Do Mihovila će nam trebati oko sat vremena.  Nakon pauze zaputiti ćemo se prema najvišem vrhu Ugljana Šćahu.Taj put će nam trajati oko 1 i po sata i biti će malo zahtjevniji nego onaj na sa Mihovil. Radi se o novo markiranoj stazi ali valja napomenuti da na nekim dijelovima se krećemo kroz škrapu i na nekoliko mjesta će biti potrebna pripomoć rukama. Dolaskom na  Šćah predviđena je druga veća pauza i onda se od tamo upućujemo prema mjestu Preko gdje idemo na brod pa za Zadar. Od Šćaha do Preka vodi djelomično planinarski put, a djelomično  asfaltirana cesta i trebat će nam dobrih sat ipo vremena do luke. Ako sve prođe po planu trebali bi stići na brod u 17:25.

17:25 – polazak prema Zadru (polazak broda)

 

ZAHTJEVNOSTI IZLETA: K1 – T2

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)

T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

 

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU:

  1. Svaki izletnik dužan je prije dolaska na mjesto okupljanja izmjeriti tjelesnu temperaturu, te ista mora biti niža niža od 37 C, iako ne i pre niska ☺
  2. Obavezno je pridržavanje svim ostalim propisanim mjerama vezanim za pandemiju, a koje važe na dan izleta

 

KOTIZACIJA: 20 kn

- uplatu možete izvršiti u tajništvu PD Paklenica, radno vrijeme i lokaciju doznajte na idućoj poveznici:
https://www.pdpaklenica.hr/kontakti

 

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

 

 

 

 

 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr