Izlet - Pag – Ledenik – Sv. Juraj, 22. 11. 2020

 

Pag – Ledenik – Sv. Juraj
Planinarski izlet, sa prijevozom u vlastitom aranžmanu, na otok Pag,
u organizaciji PD Paklenica i SPV Zadar

 

PRIJEVOZ: NIJE ORGANIZIRAN, u vlastitom aranžmanu

OPREMA: Standardna planinarska oprema, čvrsta planinarska obuća, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa. Hrana i piće vlastito, iz ruksaka, dovoljna količina vode za piće (minimalno 2 litre).

OBAVEZNI DOKUMENTI: VAŽEĆA planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica

OPIS PODRUČJA: Staza vodi iz centra grada Paga preko lokve na Ledeniku, prolazi područjem iznad Malog zatona, nastavlja se uz vrh Sveti Juraj iznad Stare drage te nastavlja do gradskog groblja Svetog Karina, sve to iznad srednjovjekovne jezgre grada Paga.

Staza prolazi jednim od najatraktivnijih dijelova otočnog krajolika. No, to nije sve. Prelaženje staze je na neki način putovanje kroz prošlost otoka Paga. Na području kojim prolazi staza nalaze se bogata nalazišta fosila starih i do 30 milijuna godina, ostaci ovčarskih nastambi, ovčarskih skloništa, suhozidnih struktura raznih namjena, uz stazu je i stara osmatračnica čije vrijeme nastanka još nije znanstveno utvrđeno, stražara iz Drugog svjetskog rata napravljena na temeljima puno starije i ostaci nekadašnjih tokova brdskih potoka.

 
* foto Alan Crljenko https://www.facebook.com/AlanCrljenko/media_set?set=a.2221954414785517&type=3

 

ZAHTJEVNOSTI IZLETA: K1 – T1
K1 – Lagano; manje od 5 sati hodanja, do 500 metara visinske razlike
T1 – Ne zahtjevno; hodnja, bez upotrebe ruku i pomagala

Do lokve na Ledeniku se hoda iz grada, malo asfaltom, pa makadamom. Posle lokve duži uspon (60 min) do Ledenika, sa dva oštra dijela po grebenu. Nakon pauze lagano do Sv. Jure pa zatim uspon (30 min) preko Buljanovića stanova do ceste. Zatim nizbrdo makadamom do Sv. Karina i asfaltom do grada.
Iako je izlet označen kao lagan / ne zahtjevan, molimo da obratite pozornost da se radi o Pagu koji jede obuću za doručak. Staza je jednim dijelom iznimno kršna, puna oštrih kamenja i škrapa i treba biti iznimno koncentriran, oprezan i spretan u hodanju. Obavezno dobra, čvrsta planinarska obuća.

* foto Alan Crljenko https://www.facebook.com/AlanCrljenko/media_set?set=a.2221954414785517&type=3

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU:

 

- Svaki izletnik dužan je prije dolaska na mjesto okupljanja (kod kuće) izmjeriti tjelesnu temperaturu, te ista mora biti niža od 37 C.

- Prijevoz mora biti individualan i u potpuno vlastitom aranžmanu, a vodiči neće preuzimati odgovornost za organizaciju prijevoza i/ili broj i smještaj sudionika po automobilima.

 

- Obavezno je pridržavanje svim ostalim propisanim mjerama vezanim za pandemiju, a koje važe na dan izleta i možete ih vidjeti na webu HZJZ:
https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

 

OSTALO: Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri Hrvatskom planinarskom savezu, sa markicom za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, čime se otklanja odgovornost organizatora i vodiča od eventualnih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

 

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

 * foto Alan Crljenko https://www.facebook.com/AlanCrljenko/media_set?set=a.2221954414785517&type=3

DATUM IZLETA: 22.11.2020. (nedjelja)
MJESTO I VRIJEME POLASKA: Interšpar, Zadar, Bleiburških žrtava 18, 10.00 sati
VRIJEME PLANIRANO ZA POVRATAK: 18.30 sati
IME I PREZIME GLAVNOG VODIČA: Marin Mitrović

INFO ZA PRIJAVE NA: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

Broj izletnika je ograničen

DINAMIČKI PLAN:
- 10.00 okupljanje na parkiralištu Interšpara 
- 10.15 polazak prema gradu Pagu, vožnja traje oko 1 sat 
- 11.30 početak hodnje, parking – lokva na Ledeniku (pauza 15 min) – Ledenik (pauza 30 min) – Sv. Jure – Buljanovića stanovi – Sv. Karin - parking
- 15.30 predviđeni završetak izleta

 

KOTIZACIJA: 20 kn (djeca - mlađi od 18 godina u društvu roditelja, ne plaćaju kotizaciju) – uplatu dogovoriti sa vodičem - izletnici iz Zadra uplatu mogu izvršiti kod administrativne tajnice PD Paklenica 

NAPOMENA: Prijava sa izlet smatra se završenom tek po uplati kotizacije. Kotizacija se u slučaju odustajanja izletnika od izleta ne vraća.

OSTALI TROŠKOVI: - troškovi dijeljenog prijevoza (u dogovoru sa vozačem)

 

* foto Alan Crljenko https://www.facebook.com/AlanCrljenko/media_set?set=a.2221954414785517&type=3

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr