Izlet - Jesenski dan na Baškim Oštarijama, 7. 11. 2020

 

DATUM IZLETA: 7.11.2020.
MJESTO I VRIJEME POLASKA: Zadar, parkiralište ispred Interspara, 7:30
VRIJEME POČETKA USPONA: 9:30
VRIJEME PAUZE: više kraćih pauza
VRIJEME PLANIRANO ZA POVRATAK: 16:00 (polazak prema Zadru)
IME I PREZIME GLAVNOG VODIČA: IVA MARTINOVIĆ, vodiči IVA MARTINOVIĆ & VJEKO DIZDAR
PRIJAVE NA: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
PRIJEVOZ: osobnim vozilima

OPREMA: Standardna planinarska oprema, planinarske cipele, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa. Hrana i piće vlastito iz ruksaka, dovoljna količina vode za piće, minimalno 2 litre.

OPIS PODRUČJA: 
Područje središnjeg Velebita iznimno je atraktivno zbog lanca Dabarskih kukova - stjenovitih grebena na srednjem Velebitu, koji se protežu oko 10 km u blagom luku od vrha Bačića kuka na sjeverozapadu do Ljubičkog brda (na koje se mi penjemo) na jugoistoku, iznad Baških Oštarija, te brojnih duliba i dabrova, što su stari slavenski nazivi za šumske udoline. Središnje naselje i ishodišna točka većine (pa tako i našeg) planinarskih pothvata su Baške Oštarije, gorsko naselje na važnom velebitskom prijevoju između Gospića i Karlobaga. Na Baškim Oštarijama se nalaze dva planinarska doma te više objekata koji omogućuju smještaj gostiju. 

DINAMIČKI PLAN:

9:30 – početak hodanja: 
HOSTEL BAŠKE OŠTARIJE – LJUBIČKO BRDO – KUK KARLINE PLANE – MEDVJEĐI KUK – KAMENICA - VRELO PETROVAC – HOSTEL BAŠKE OŠTARIJE
(Početak uspona je ispred hostela ''Baške Oštarije'' (920 mnm) u smjeru hotela Velebno na  Ljubičko brdo (1320 mnm), nastavak grebenom do prijevoja preko kuka Karline plane (1334 mnm), zatim dolazak podno Medvjeđeg kuka (uspon i spust na Medvjeđi kuk - cca 30 min), spust kroz šumu do Prpić Kosice, dalje makadamskom cestom prema izvoru Kamenica i  preko Vrela Petrovac do ishodišne točke – hostela ''Baške Oštarije''. Na prelasku Kuka od Karline plane i usponu na Medvjeđi kuk planinarenje je nešto tehnički zahtjevnije odnosno potrebna je upotreba ruku za napredovanje,

14:00 – dolazak na polaznu točku, odmor i druženje, prije polaska prema Zadru posjet vidikovcu na oštarijskom prijevoju i spomeniku ''KUBUS'', kamenoj kocki izrađenoj 1846. u povodom dovršetka važne velebitske ceste.

16:00 – polazak prema Zadru

 

ZAHTJEVNOSTI IZLETA: K1 – T2
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za penjanje)

 

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU:

Svaki izletnik dužan je prije dolaska na mjesto okupljanja izmjeriti tjelesnu temperaturu, te ista mora miti niža od 37 C, iako ne i pre niska ☺

Prijevoz mora biti individualan i u potpuno vlastitom aranžmanu, a vodiči neće preuzimati odgovornost za broj i smještaj sudionika po automobilima

Obavezno je pridržavanje svim ostalim propisanim mjerama vezanim za pandemiju, a koje važe na dan izleta

 

PRIJAVA JE ZAVRŠENA NAKON UPLATE KOTIZACIJE! 
KOTIZACIJA: 20 kn

(uplatu izvršiti kod administrativne tajnice društva Ane Majice) na adresi Majke Margarite 6, Zadar.

Radno vrijeme: pon;uto:09:00 – 13:00, sri:16:00 – 20:00, čet:15:00 – 19:00, pet:09:00 – 13:00, 

subota& nedjelja: zatvoreno

 

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografi ja i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr