Izlet Oštarije - Ždrilo - Ždrilski kuk, Nedjelja 25. 10. 2020

 

VODIČ: Ninoslav Miholčić
Informacije i prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Kotizacija: 20kn
Broj prijavljenih je ograničen
Prijava je završena uplatom kotizacije

 

Ždrilo je prijevoj na stazi od Rudelića drage prema Brušanima u Lici. Na samom prijevoju na visini od 1040 m je 2015 g. izgrađeno sklonište po nacrtu i uz veliki trud arhitekta Ivana Juretića, Jedno je od najljepših skloništa na Velebitu, iako skromnog kapaciteta (do 6 ljudi za noćenje). Najzanimljiviji pristup je s Oštarija, staza prolazi iznad slikovite doline Konjsko pa kroz guste bukove prašume do početka Raminog korita, gdje se penje na Ždrilo. Iznad skloništa je Ždrilski kuk (1165 m, oko 30 min strmog uspona sa Ždrila), odličan vidikovac na more, otoke i okolne vrhove do Oštarija i Šatorine. Uspon na kuk je neobavezan, moguće je ostati kod skloništa.

Dinamički plan izleta:
7,00 - Okupljanje ispred Interspara
7,15 - Polazak prema Baškim Oštarijama
9,00 - Dolazak kod hostela na Oštarijama i početak hodanja
12,30 - Dolazak na sklonište Ždrilo, odmor sat vremena
13,30 - Uspon na Ždrilski kuk iznad skloništa (po izboru)
15,00 - Povratak sa skloništa (drugom varijantom preko Sladovače)
18,30 - Povratak do hostela

Prijevoz osobnim vozilima

OPREMA: Standardna planinarska oprema, planinarske cipele, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa, štapovi ako ih koristite. Hrana i piće vlastito iz ruksaka, dovoljna količina vode za piće, 2-3 litre (vode ima samo na polazištu, u skloništu vodu iz tanka poželjno prokuhati). Na povratku po želji večera u hostelu.

Zahtjevnost izleta: K2 - T1/T2
K2 . Kondicijski umjereno zahtjevno, 6-7h hoda
T1 - Tehnički nezahtjevno do skloništa; T2 - umjereno zahtjevno na Ždrilski kuk

 

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU:

1) Svaki izletnik dužan je prije dolaska na mjesto okupljanja izmjeriti tjelesnu temperaturu, te ista mora biti niža od 37 °C

2) Prijevoz mora biti individualan i u potpuno vlastitom aranžmanu, a vodiči neće preuzimati odgovornost za broj i smještaj sudionika po automobilima

3) Obavezno je pridržavanje svim ostalim propisanim mjerama vezanim za pandemiju, a koje važe na dan izleta

 

 

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu. Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta. Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr