Izlet na Bukovu stazu 17. 10. 2020.

 

VODIČ: Milan Terman
Informacije i prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Kotizacija: 20 kn
Broj prijavljenih je ograničen
Prijava je završena uplatom kotizacije

Malo čudan izlet, čudan u toliko što za cilj nema nekakvu fiksnu točku. Ne vodi vas na nikakav vrh ili neku izraženu kotu. Smisao ovog izleta je prošetati po stazi. Bukova je jedna od mnogih staza kojom je moguće od Planinarskog doma Paklenica doći do grebenske skupine gdje se nalaze najviši vrhovi Velebita. Iako se smatra da ju je prvi trasirao i označio Slavko Tomerlin Tatek, nju su u nekim sličnim varijacijama i prije koristili lokalni stanovnici Paklenice kako bi pristupili pašnjacima i kosilištima oko Babinog doca.

Staza počinje na raskrižju iznad zaseoka Ramići. U prvom dijelu se poklapa s Lipom stazom, ali nakon kraćeg druženja Lipa staza žuri ravno prema Vaganskom vrhu dok naša Bukova kreće na lijevo u malo duže razgledavanje. Staza se nakon rastanka počinje polako podizati kroz šumu i sramežljivo otkriva svoje vidike. Iz šume izlazi na kameniti dio preko kojeg se dolazi do travnatog proplanka pogodnog za odmor i za uživanje u pogledima na stijene Rapavca i grebena Krceljuše. Nakon još jednog kamenitog djela gdje se je potrebno poslužiti i rukama, dolazimo u dio koji ovoj stazi daje ime. To je strmi usjek između grebena Krceljuše i Crljenog kuka koji je ispunjen prekrasnim starim bukvama, ovo je ujedno i najstrmiji dio staze i vodi sve do prijevoja kojim se dolazi u Babin dolac. Babin dolac je plitka izdužena udolina s jedne strane opasana šumom Marasove gore a s druge strane stijenama Zoranićevog vrha. Preko Babinog dolca staza dalje vodi do Babinog jezera iznad kojeg se spaja sa stazom koja od Struga ide prema Vaganskom vrhu.

Naš cilj neće biti niti jedna od tih točaka, nego ćemo prošetati Bukovom stazom. Dani su kraći te će nam krajnja točka ovisiti o brzini kretanja grupe i količini slikanja :). No potrudit ćemo se što više uživati u stazi, njenim vidicima i posebnostima.

Tehničke karakteristike staze: u svojih 4,5Km radi visinsku razliku od oko 1000m/nv.

DINAMIČKI PLAN
7:00 - Okupljanje ispred Interspara
7:15 - Polazak prema Starigradu i Nacionalnom parku Paklenica
8:00 - Dolazak na parking NP Paklenica i početak hodanja
9:45 - Dolazak do Planinarskog doma Paklenica 
(odmor 15 minuta)
10:00 - Polazak dalje prema Bukovoj stazi
12:00 - Pauza za ručak
(odmor 30 do 40 minuta)
14:00 - Prestanak hodanja uzbrdo :)
14:30 - Polazak prema natrag
17:00 - Dolazak do Planinarskog doma Paklenica
19:00 - Dolazak nazad do automobila

PRIJEVOZ: osobnim vozilima

OPREMA: Standardna planinarska oprema, planinarske cipele, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa, štapovi ako ih koristite. Hrana i piće vlastito iz ruksaka, dovoljna količina vode za piće, minimalno 2 litre - preporučeno 3 litre.

ZAHTJEVNOSTI IZLETA: K2 – T2
K2 – UMJERENO TEŠKO, 5 - 7 sati hodanja s visinskom razlikom preko 1000 m
T2 – UMJERENO ZAHTJEVNO, hodanje uz povremenu upotrebu ruku, penjanje.

 

POSEBNE NAPOMENE VEZANE UZ COVID-19 PANDEMIJU:

1) Svaki izletnik dužan je prije dolaska na mjesto okupljanja izmjeriti tjelesnu temperaturu, te ista mora biti niža od 37 °C

2) Prijevoz mora biti individualan i u potpuno vlastitom aranžmanu, a vodiči neće preuzimati odgovornost za broj i smještaj sudionika po automobilima

3) Obavezno je pridržavanje svim ostalim propisanim mjerama vezanim za pandemiju, a koje važe na dan izleta

 

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu. Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta. Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

 

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr