Izlet Zadnja pošta Zrmanja - izlet na Poštak i vrelo Zrmanje 6. 10. 2019.

 

Zadnja pošta Zrmanja - izlet na Poštak i vrelo Zrmanje, nedjelja 06.10.2019.

07.00 – polazak, Interspar Zadar, Bleiburških žrtava 18

09.00 – početak uspona na Poštak

15.30 – obilazak vrela Zrmanje

17.00 – kraj izleta, povratak prema Zadru

Vodič: Marin Mitrović

Prijave na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Poštak je po visini drugi, nakon Svilaje, važniji vrh dalmatinske Zagore izvan graničnog lanca Dinare. Neki ga smatraju izdvojenim najjužnijim ogrankom Ličke Plješivice, koji je ukliješten između nižega jugoistočnog Velebita i granične bosanske Vilice kao najsjevernijeg ogranka Dinare. Iako je blizu bosanske granice, najveći dio Poštaka s vršnim grebenom je u Hrvatskoj, gdje leži na granici jugoistočne Like i sjeverne Dalmacije. Osim na jugu gdje postupno opada položitim padinama u Kninsko polje, ine padine Poštaka su većinom strmo odsječene, pa je na istoku greben Poštaka oštro odijeljen od Dinare dubokim kanjonom Butišnice, a na zapadu od Velebita kanjonom gornje Zrmanje i na sjeveru od Plješivice izvorišnim kanjonom Une.

Izrazitiju kontinentalno-gorsku klimu sličniju ličkom gorju nego obližnoj dalmatinskoj Zagori ima osobito najsjeverniji Poštak koji je i najbogatiji oborinama.

Poštak je vjerojatno najpoznatiji po kamenim figurama koje se nalaze ispod samog vrha.

Istočno od magistrale D1, dionica Gračac-Knin, podno planine Poštak, otvara se pogled na neobičnu provaliju amfiteatralnog oblika koja će privući pozornost mnogog prolaznika svojom neuobičajenom formom i prostranošću. Ipak, malo tko će znati da upravo u dnu ovog neobičnog kamenog lijevka, na 325 metara nad morem, leži vrelo Zrmanje – jedne od naših najljepših rijeka jadranskog sliva. 

Svojim tokom od 69 kilometara usijeca se u tvrdi i surovi podno Velebitski krš, protječe kroz Mokro polje (gdje ljeti presuši), zatim kroz Ervenik, Žegarsko polje (poslije sela Žegar dominira visoki kanjon, i do 300 metara ) pa preko Bilišana kroz Obrovac, te se na posljetku ulijeva u Novigradsko more. 

Prijevoz nije organiziran, ide se u vlastitom aranžmanu. 

Izlet je kondicijski zahtjevniji, ukupno 6 sati hoda uz visinsku razliku od oko 800 metara. Staza je mjestimično dosta strma i konstantnog uspona. Hoda se markiranom stazom po kamenitim livada, izloženo suncu, manjim dijelom makadam i šumica. Na stazi Poštak nema izvora vode.

Oprema: standardna planinarska, planinarske cipele, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, čeona lampa. Hrana i piće vlastito, iz ruksaka, dovoljna količina pitke vode -min 2l.

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr