Izlet Bijela i Karišnica 22.4.2019. Uskršnji ponedjeljak

Plan izleta:

08.45 – okupljanje na benzinskoj Batur benz, Pridraga
09.00 – polazak
09.30 – 12.00 – Karišnica
13.00 – 17.00 - Bijela

Vodiči: Marin Mitrović i Boris Golem prijave na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Rijeka Karišnica se nalazi blizu mjesta Karin u zadarskom zaleđu i čini prirodnu granicu između općina Obrovac i Benkovac. Izvire u špilji koja je duga oko 120 m, široka 4 – 7 m i visoka 2 – 3 m. Nakon svega 2.400 m toka Karišnica utječe u Karinsko more gdje na području zvanom Tuvina formira bočato močvarno stanište.  Na ovom kratkom toku nekada je u funkciji bilo čak 5 mlinova. Priče kažu da se na red za mljevenje žita znalo čekati i po godinu dana.

Izvor Karišnice i Bijele imaju karakteristike tipične za izvore u kršu (krška vrela), koji presušuju u toplijem dijelu godine, dok u kišnoj sezoni naglo nabujaju i mogu biti vrlo izdašni.

Bijela izvire unutar špilje na nadmorskoj visini od oko 180 metara, ispod 351 metara visokog brda Pržun, teče kroz kanjon u dužini od 3.000 m te utječe u Karinsko more. Kao i Karišnica i ovaj vodotok prima manje količne vode iz izvora iznad špilje. Tok je veći dio godine suh.

U svom gornjem dijelu, od izvora pa do mosta ispod Dupora, Bijela teče kroz duboki kanjon karakteriziran strmim obalnim padinama i nizom manjih i srednje visokih slapova. Za razliku od Karišnice, obale kanjonskog dijela Bijele su neobrasli ili slabo obrasli kamenjari, stijene i točila. Najizraženija karakteristika Bijele jest javljanje jednolično obojenih sedrenih sedimenata, fino mrvičaste, zrnate strukture koji u gotovo cijeloj duljini toka u tankom sloju prekrivaju stijene. 

Prijevoz nije organiziran, ide se u vlastitom aranžmanu. Parkiramo se u Donjem Karinu u blizini samostana, te se nakon obilaska Karišnice prebacujemo na parking na novom groblju u Gornjem Karinu.

Izlet je manje kondicijski zahtjevan, tehnički nije zahtjevan, ukupno 3-4 sata hoda uz visinsku razliku od 350 metara po uglavnom kamenitom terenu, izloženo suncu, manjim dijelom makadam i šumica. Staze nisu markirane, većim dijelom se hoda po neuređenim „kozjim” stazama.

Oprema: standardna planinarska, čvrste planinarske cipele, odjeća sukladno vremenskoj prognozi, zaštita od sunca, čeona lampa. Hrana i piće vlastito, iz ruksaka, dovoljna količina pitke vode.

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri Hrvatskom planinarskom savezu, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od eventualnih bilo kakvih neželjenih posljedica.

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr