O izletu na snijeg...

YDXJ0698_1.JPG

Foto i tekst: PD Paklenica

Kako za prave ljubitelje planina zima ima svoje čari, PD Paklenica i ove godine organizirala je već tradicionalni izlet za snijeg.  Odlučili smo se odmaknuti od već provjerenih skijaških staza Kupresa i Vlašića i testirati neke nove, raznovrsne, dobro uređene i opremljene skijaške staze privlačne i mlađima i starijima, početnicima i naprednim skijašima, obiteljima i velikim društvima. Tako je naša destinacija postala  internacionalni ski resort Kanin – Sella Nevea – skijalište na granici Slovenije i Italije pristupačno s obe strane planine Kanin.

Nabrušeni na skijanje i nabrušenih skija krenuli smo na put prema bijelim obroncima.  Smještaj smo osigurali u malom turističkom mjestu Bovec u središtu doline Soče  koje je vrlo popularno i ljeti kada se dolazi provesti godišnji odmor u prirodi, zelenilu, na svježem zraku i s raznovrsnim aktivnostima poput planinarenja, raftinga i hikinga.

Tamo nas je nakon dužeg putovanja dočekao domaćin, relativno niske temperature i konačno  luksuz zvan krevet.

Zimsko jutro s čistim i vedrim nebom bio je dovoljan razlog da ubrzamo jutarnje ritualne, pripremimo želudac i krenemo prema skijalištu. Iako je skijalište poznato po svom nepredvidivom vremenu nismo predvidjeli vjetar koji je tog dana stavio gondole u stanje mirovanja pa smo se umjesto Kanina prvi dan zaputili na talijansku stranu, na skijalište Sella Nevea.

Među nama je bilo iskusnih skijaša, ljubitelja skijanja izvan staza, ali i početnika koji se nisu usudili kretati van poligona za početnike koji se nalazi u samom podnožju Sella Nevee. Za one iskusnije krotitelje padina izazov su bile jako dobro uređene crvene i crne staze, dok su manje vješti skijaši lako svladali one plave. I tako je, nakon cjelodnevnog skijanja i uživanja na snijegu, svako od nas potražio odmor i okrjepu jer nas je već sutra čekao novi izazov.

Izazov broj dva bilo je skijalište Kanin – Bovec, a polazna točka vremešna žičara u koju gotovo nemoguće strpati četiri korpulentnije osobe no nakon cca 35 min stigli smo na konačno odredište, na mjesto koje nudi pravi alpski doživljaj. Sunčana lokacija, predivan pogled na Alpe i Mediteran, tanjurići  i  kabinske žičare, lagane i teške staze i suh snijeg jednostavno oduzimaju dah. Skijalište nudi brojne aktivnosti za najrazličitije interese i definitivno ga vrijedi preporučiti svima. Mi smo ga naravno maksimalno iskoristili, a naporan skijaški dan zaokružili kako drugo nego mirisom roštilja, pjesmom, kuhanim vinom i dobrim raspoloženjem.

I za kraj možemo reći  - prvom prilikom vraćamo se opet!

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr