Tradicionalni noćni uspon na Sveto Brdo 2017. - Detaljna najava

Planinarsko društvo Paklenica i Stanica planinarskih vodiča Zadar organiziraju već tradicionalni noćni uspon na Sveto Brdo. Uspon će se održati 05. - 06.08.2017., organiziran je za vrijeme uštapa ili ti punog mjeseca. Poseban je doživljaj hodati Velebitom uz pomoć samo mjesečine.

Mogu se prijaviti samo članovi neke od planinarskih udruga sa podmirenom članarinom za tekuću godinu, no još nije kasno da se priključite nekom planinarskom društvu ili da produžite vašu člansku iskaznicu. Prijave možete slati na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Koatizacija za izlet je 30 Kn, prijave se primaju do 01.08.2017.

Iako je cilj hodati samo uz svjetlost mjesečine, obavezno je imati naglavnu lampu. Isto tako je potrebno, uz adekvatnu obuću i odjeću za hodanje po planini, ponjeti topliju odjeću. Nije čudno da i u najtoplijem dijelu godine noćna temperatura na Svetom Brdu padne ispod 10°C. Uz vjetar kojege gore gotovo uvijek ima bez tople odjeće vam neće biti ugodno.

Za prehranu se morate pobriniti sami, također je potrebno ponjeti adekvatnu količinu pitke vode.

Prijevoz se organizira osobnim vozilima.

Dogovor oko detalja se će održati 03.08.2017. u 20h u prostorijama Planinarskog društva Paklenica.

Dodatne informacije možete dobiti od Milana Termana na broj: 098 / 951 1075

Dinamički plan izleta:

Subota 05.08.2017.

 • 12:00 - polazak iz Zadra
 • 13:30 - 14:00 okupljanje na raskrižju kod prjevoja Mali Alan na Majstorskoj cesti, “istezanje” te početak hodanja
 • 16:00 - 17:00 dolazak na predio Dušice
 • Slobodne aktivnosti
 • 20:20 - očekivni zalazak sunca
 • 21:30 - polazak prema Svetom Brdu
 • 23:00 - 23:30 - dolazak na Sveto Brdo
 • Slobodne aktivnosti (druženje, spavanje)

Nedjelja 06.08.2017.

 • 05:50 - očekivani izlazak sunca
 • 07:00 - polazak nazad prema Dušicama
 • 09:00 - polazak prema parkingu
 • 11:00 - raspuštanje izleta kod parkinga

Dolazak do prjevoja Mali Alan

Sa ceste Jasenice - Zaton Obrovački se kod tvornice Glinica skreće prema zaseoku Modrići. Ide se asfaltiranom cestom do iznad ulaza u tunel Sveti Rok gdje se prelazi na makadamsku cestu. Sada se nalazite na Majstorskoj cesti, o kojoj više možete saznati na poveznici: https://hr.wikipedia.org/wiki/Majstorska_cesta Cesta je prohodna i za manje osobno vozilo, uz dužno poštovanje i oprez. Cesta vas vodi kraj crkva Svetog Franje, nakon čega ćete vidjeti ostatke starog kamenoloma. Nastavljate preko prevoja ispod kompleksa Tulovih Greda. Par kilometara poslje Tulovih Greda naići ćete na rasrižje, lijevi odvojak vodi prema visoravnima Veliko i Malo Libinje, vi nastavljate ravno. Nakon još par kilometara prolazite i prevoj Mali Alan. Naš cilj je parsto metara nakon prjevoja, radi se o raskrižju i proširenju na cesti gdje se može parkirati.

Mapa sa ocrtanim dolaskom:
https://goo.gl/yYJLvN

Uspon

Radi se o srednje zahtjevnom usponu sa strmijim djelovima pri kraju. Mi ćemo taj uspon odraditi u dvije etape sa dovoljno odmora između. Više o samoj stazi možete pročitati na sljedećoj poveznici:
http://planinarenje.hr/kt/gorja/hrvatsko/juzni-velebit/sveto-brdo-vrh/mali-alan-dusice-sveto-brdo/

Još jednom

Prehrana: iz ruksaka, u vlastitom aranžmanu

Oprema: naglavna lampa, adekvatna obuća i odjeća, podložak i vreća za spavanje, prva pomoć

Prijevoz: osobnim vozilima

Napomene

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodiči i nebeska tjela zadržavaju pravo promjene rasporeda ovisno o okolnostima.

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr