Izborna skupština PD „Paklenica“ Zadar - 2020

 

Na izbornoj skupštini Planinarskog društva „Paklenica“ Zadar, održanoj 21. rujna 2020. godine izabrani su novi članovi tijela Društva za razdoblje 2020. - 2024. godine. Skupština je održana u velikoj dvorani na  Novom kampusu uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Za novu predsjednicu izabrana je Morana Vuković, za dopredsjednika Marko Veljača, a za tajnika Milan Terman. Ostali novoizabrani članovi Upravnog odbora su Julije Žigo (markacistička sekcija), Jelena Mijić Prskalo (sekcija sportskog penjanja), Siniša Primožić (odsjek planinarskog skijanja), Domagoj Diklić (gospodarska sekcija), Nensi Tomeljak (speleološki odsjek Liburnija), Toni Lordanić, Janja Filipi i Daniel Šarić.
Za članove Nadzornog odbora predloženi su i  jednoglasno izabrani  Miroslav Gulan, Marija Živković, Danijel Gregov, Karlo Frka i Nebodar Vukičević.
Za članove Suda časti ponovno su izabrani  Davor Nikić, Zrinka Merčep, Silvana Biloglav, Predrag Kurtin i Neven Atlagić.

Nakon 6 godina više nego uspješnog vođenja Društva s pozicije predsjednika odstupio je Domagoj Diklić koji se zahvalio svim članovima Upravnog odbora u proteklom mandatu (Mariji Živković, Ani Majici, Marku Veljači, Siniši Primožiću, Jeleni Mijić, Dinu Tarasu, Danielu Šariću, Miroslavu Gulanu, Juliju Žigi i Morani Vuković) kao i članovima Nadzornog odbor (Nenadu Vidoviću, Ivanu Živkoviću, Vesni Perović, Hrvoju Grancariću i Milanu Termanu) ,  i Suda časti (Davoru Nikiću, Zrinki Merčep, Silvani Biloglav, Predragu Kurtinu i Nevenu Atlagiću).

U posljednje četiri godine Društvo je u suradnji sa Stanicom vodiča organiziralo 3 opće škole, 3 dječje škole, 2 zimska tečaja, 2 radionice samoniklog bilja, preko 60 izleta za djecu i odrasle. Kao kruna ovog rada PD Paklenici je 2018. godine dodijeljeno priznaje HPS-a za najbolji rad s mladima. 

Sekcija sportskog penjanja, usprkos ograničenim uvjetima u kojima djeluje redovito je organizirala treninge za djecu. Svake godine je organizirano tradicionalno revijalno boulder natjecanje Sv. Krševan povodom dana grada i DWS speed climb natjecanje na Punta Bajlo u ljetnim mjesecima. Napravljena je velika rekonstrukcija dvorane koja je osvježila i povećala prostor za penjanje. Održane su 2 škole sportskog penjanja, a kao nagrada za rad cijele sekcije osvojene su i prve medalje na državnim natjecanjima. Jedan od neispunjenih ciljeva ostala je želja za osiguravanjem većeg i kvalitetnijeg prostora za rad sekcije. 

Speleološki odsjek Liburnija u posljednje četiri godine nastavio je svoje djelovanje na istraživanju speleoloških objekata na području Velebita, zadarskog zaleđa i otoka. Organizirane su dvije speleološke škole iz kojih je proizašlo ukupno 17 speleologa pripravnika. Članovi odsjeka sudjelovali su na nizu ekspedicija, speleoloških i znanstvenih skupova kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.
Ove godine trebalo se svečano obilježiti 120 godina speleologije u Zadru ali zbog svima poznate situacije većina predviđenih događanja i aktivnosti su otkazane ili odgođene do daljnjeg.

PD Paklenica dugo je bilo jedino društvo s odsjekom planinskog skijanja. Članovi odsjeka redovito rade na privlačenju novih članova i edukaciji u skijaškim tehnikama kako na skijaškim stazama tako i izvan njih.

Markacistička sekcija u posljednje 4 godine obnovila je i uredila više od 40 km staza.
Pokrenuta je inicijativa za imenovanje jedne bezimene kote imenom posljednjih stalnih stanovnika Paklenice – Jolin i Marijin kuk. Inicijativa još čeka službeno odobrenje općine Starigrad. 
Obnovljeni su dijelovi Pakleničkog planinarskog puta, postavljeni novi pečati i oznake, a novo izdanje dnevnika je u pripremi te će uskoro biti tiskano.
Priznanja HPS-a za doprinos održavanju VPP-a povodom 50. godišnjice osnivanja obilaznice dobilo je sedam članova Sekcije i samo Društvo.

Gospodarska sekcija proteklih godina bavila se ponajviše izgradnjom skloništa na Vlaškom gradu. Otvorenje Vlaškog grada i najgrada za najbolji planinarski objekt u 2020. godini rezultat su zajedničkog napora cijelog društva. 

U prošlom mandatu proveden je i natječaj za novog domara Planinarskog doma Paklenica na kojem je za novu domaricu izabrana Irena Šaran.
Zajedno sa novom domaricom Društvo je obnovilo sve spavaonice na domu, zamijenjene su sve električne instalacije i  izvršen je niz drugih radova na održavanju objekta i okoliša. Nivo usluge i smještaja na planinarskom domu je podignut na višu razinu što je prepoznao i Hrvatski planinarski savez te je Ireni Šaran dodijelio priznanje za najboljeg domaćina planinarskog objekta. 

U ovom mandatu pokrenut je i program Društvenih srijeda. Cilj programa bio je bolje povezivanje među članovima društva i sekcija. Kroz program organizirano je gotovo stotinu predavanja, projekcija izložbi i raznih drugih aktivnosti. Program je u naše prostorije privukao i neka nova lica, a prostorije su često bile pretijesne za sve zainteresirane. Društvene srijede postale su standardni dio kulturne ponude grada i nešto po čemu je društvo postalo javno prepoznato.

Jedna od djelatnosti društva je i izdavačka djelatnost. Tako je prošle godine društvo tiskalo zbirku poezije naše preminule članice Smiljane Petričević.
Jedan od nažalost neispunjenih ciljeva ovog UO bio je i tisak monografije o planinarstvu u Zadru. Nažalost taj cilj nije ispunjen ali se na njemu intenzivno radi.

Kruna rada ovog Upravnog odbora svakako je bila prošlogodišnja proslava 120 godina planinarstva u Zadru. Cjelogodišnjim programom, predavanjima, izložbama, otvorenjem skloništa na Vlaškom gradu, Susretom planinara na Libinju i svečanom Skupštinom u Kneževoj palači dostojno je obilježena ova velika i okrugla obljetnica. 

Rad društva prepoznat je i od strane Nacionalnog parka Paklenica koji nam je povodom 70. obljetnice parka dodijelio posebno priznanje za rad na planinarskim objektima i stazama. 

Kraj mandata obilježila je još jedna velika promjena. Nakon 12 godina predanog rada Upravni odbor zahvalio se našem rizničaru Mihaelu Miletiću na svemu što je učinio za društvo. Zbog povećane količine posla i složenih obaveza oko administriranja rada društva na mjesto administrativnog tajnika došla je Ana Majica.

Nova predsjednica u svojem programu najavila je nastavak već započetih programa i nastavak rada na razvoju i modernizaciji društva, a sve kako bi PD Paklenica nastavilo biti jedna od najvećih i najaktivnijih planinarskih udruga u Hrvatskoj.

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr