Putokaz u Herbageu - prve radionice i pisanice

Počele su prve radionice Putokaza u samoniklo bilje. Dana 25.3. u nedjelju, grupa je prošetala po Musapstanu, i naučila brati neke od tamo prisutnih, jestivih biljaka. Dalmacija, divna i samo naizgled škrta. Na vrlo malom prostoru, jednog maslinika, našlo se dovoljno da uz malo truda, svako od sudionika ima pristojnu večeru.
No cilj je bio skupljanje materijala, za ukrašavanje uskršnjih jaja, doma, stola...

Iako su polaznici bili ponešto zbunjeni s idejom da umjesto jestivog skupljaju ukrasno bilje. Tako da su pomalo zaprepašteni otkrili da kao „Karate kid“ koji je umjesto kung-fu vještina, morao hvatati mušicu sa štapićima za jedenje, skupljanje i uočavanje osnovnih razlika u boji i obliku listova, građi i načinu rasta, JE jedna od osnovnih vještina dobrog skupljača i poznavatelja bilja. A to je nešto što se isto tako može naučiti, baš kao i nazivi i svojstva samih biljaka. I to tako da se čovjek navikava smišljeno i ciljano na uočavanje, razlikovanje, oblika i boja, kao i staništa i načina rasta.Pa tako šetnja i skupljanje šišarki koje naknadno „glume“ gnijezdo u Uskršnjem aranžmanu, dobivaju novi smisao.

U utorak, 27.3. grupa se sastala, pa sa svim skupljenim materijalom, i oboružana dodatno jajima, loncima, starim čarapama, učila o bojanju jaja prirodnim pigmentima. I ne samo to, nego i što nam taj kemijski jezik boja govori o aktivnim principima koji su prisutni u pojedinoj biljci. Ujedno je bilo, na ponovno iznenađenje polaznika, objašnjeno samo jaje, njegova građa, i kako sastojci djeluju na ljudski organizam. Svako jutro jedno jaje... No kako je samo poznavanje biljaka, neraskidivo vezano uz  pravilno funkcioniranje našeg metabolizma, i to je esencijalno znanje koje mora usvojiti neko tko se želi kvalitetno baviti, pronalaskom, skupljanjem, obradom biljaka.

 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr