Herbarij - radionica o biljkama

 

I ove godine Planinarsko društvo Paklenica u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar organizira radionicu samoniklog bilja - ovog puta pod nazivom Herbarij.

Prijave i informacije na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Broj polaznika je ograničen!

TERMINI I KONCEPT RADIONICE „HERBARIJ“

Radionica samoniklog bilja „Herbarij“ će biti organizirana na sljedeći način: 
Ograničeni broj sudionika je zbog same kvalitete radionice, jer prenošenje botanike većem broju sudionika ne bi bio moguć. Drugi razlog je mogućnost fleksibilnih dogovora oko termina.

Sljedeći tjedan će se sudionici sastati u prostorijama PD Paklenica u večernjem terminu.

Kotizacija iznosi 150 kn, uz dodatnih 50 kn za kupnju samog materijala za herbarij. Cijena je jednokratna, ne po svakom izletu. Cijena ne uključuje prijevoz i ostale troškove izleta.

Komunikacija će se voditi putem WhatsApp grupa, preko koje će se voditeljica radionice dogovarati sa sudionicima o najboljem terminu. Radionica će biti održana kroz 7., 8. i 9. mjesec.

Kako neki ljudi imaju samo vikende slobodne, a neki baš zbog turističke sezone upravo vikendima ne mogu, radionica će biti dva puta mjesečno. Jednom u toku tjedna, jednom vikend. Tako da svi mogu ipak nekako izabrati odgovarajući termin. Naravno, ako ste slobodni, možete sudjelovati u oba termina.

Na izlete ćemo ići osobnim autima, po mogućnosti, možemo se dogovoriti o podijeljenom prijevozu. Ako želite povesti djecu s vama, to je više nego dobro došlo, s nadom da bi djeca tako mogla dodatno naći razloge da zavole prirodu. To je u krajnjoj liniji i tako osnovna ideja ove radionice: upoznati prirodu i blaga koja nas okružuju. 

Opis pročitajte u nastavku. 

Legenda kaže, da kada je naša duša spremna roditi se na zemlju, u ovu divnu avanturu zvanu-život, bude nam na dlan utisnuta jedna jedina sjemenka. Ta sjemenka u sebi sadrži sve ono što mi jesmo. Baš kao i naša duša, u sebi sadrži već našu sudbinu, ono što jesmo, što nam treba da bi rasli najljepši i najbolji što možemo. U sebi sadrži i prihvaćanje baš onoga što zaista jesmo. Ako smo kupus, trava ili hrast… Zadatak nam je naučiti voljeti i shvaćati da baš takvi kakvi jesmo, smo-PREDIVNI. Kupus je hranjiv i ljekovit, uklanja infekcije iz inficiranih rana, i povlači upalu uganute noge. Hrast je moćan, monumentalan, daje nam drvnu građu za bačve u kojima sazrijeva predivno vino barricato bouquet, crno gusto, plemenito i bogato ili nam daje hlad, ili sjedalicu-ljuljačku u kojoj se rađaju sjećanja na našu baku dok nas je s puno ljubavi držala u zagrljaju. No hrast puca, jer je krt. Kupus je sirotinjska hrana… Svašta mi prilijepimo biljkama. Obožavajući ih kao orhideje ili podcjenjujući ih kao korove. Zaboravljamo da bez biljaka nema života, zraka koji udišemo, pamučne majice koju oblačimo, 25% lijekova je dan-danas moguće dobiti samo iz biljaka. Korovi su često ljekoviti i hranjivi. Eterična ulja su daleko više od fine mirisne kozmetike, to su nevjerojatne terapije za niz problema… Mi možemo biti vegetarijanci. No ne možemo živjeti bez biljaka. One su beskrajni svijet bića od kojih svako ima svoje pravilo. Počevši od činjenice da ista biljka koja raste na drugom terenu, ima ponešto drugačiji sastav biokemijskih spojeva. Svaka biljka ima svoje cikluse, anatomiju, enzime, vitamine… A onda kada to još primijenimo na naše ljudsko tijelo koje je svako drugačije od nekog drugog… Mogućnosti varijacija na temu počinju zadobivati brojeve koji su teško zamislivi.. No to nije negativno, dapače!!! Neiscrpnost tog beskrajnog svijeta zadobiva pravi smisao slobode… Slobode učenja kroz cijeli život, bez kraja i konca i da nam ikada dosadi. Slobodu ne znanja, jer NITKO ne zna sve o biljkama. Ne može. To nam daje oprost od one paranoje današnjice da netko mora baš sve znati. 

Te biljke nas prate i u svojoj ljepoti, one su ukrasi u našim kućama, vazama, skulpturama… Kreativnost je nešto što „pumpa“ dopamin. A taj pak daje osjećaj čiste sreće i zadovoljstva…

Pozivam vas da sa mnom zajedno provedemo malo vremena u tom divnom svijetu biljaka, kreativno za početak izrađujući herbarij, jer osim što ga je zabavno izrađivati, ujedno je i najbolji način za naučiti i upoznati zaista naše male zelene prijatelje. Tko zna, možda zajedno i prokljuvimo, koja nam je to sjemenka utisnuta u dlan, pa ujedno saznamo kako ju na najljepši način njegovati… Koja god da jesmo biljčica, čudna ili ne, garantiram vam da ne možemo biti nego prekrasni!!!! 

Biljke su prekrasne!!!

Dobrodošli na radionicu bilja, koje organizira PD Paklenica sa suradnjom Stanice Planinarskih Vodiča Zadar (SPV)

Jednom mjesečno po dogovoru, jednodnevni izlet s piknikom usred prirode i branja i upoznavanja biljaka. Završni izlet dva dana u Nacionalni park Sjeverni Velebit, i kuhanje našeg biljnog ulova. Ko zna, možda bude i gljiva (koje ne spadaju u biljke, no da su fine-to sigurno jesu)

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr