OPŠ 2014. - Stap

Opća planinarska škola 2014

Vježbe orijentacije i spašavanja (GSS)

Vodiči: Nikolina Artić, Dajana Pavasović, Josip Barišić- Paki, Slavica Šindija, Robert Peić i Neven Perinčić

GSS spašavatelji: Neno Zrilić, Tonči Marčić

                Uz pomoć GSS spašavatelja Nene Zrilića i Tonči Marčića u Ljubotiću je odrađena vježba spašavanja. Napravila su se improvizirana nosila te je isprobana čvrstoća nosila kroz vježbu transporta. Zbog svojih obaveza Neno i Tonči su se vratili prema Starigradu a mi smo se uputili od Ljubotića prema planinarskom skloništu Tatekovoj kolibi na Stapu. Odmah na početku, uz prva mirila, napravili smo pauzu uz kratko predavanje vodičke Nikoline Artić o mirilima i interesantnom običaju ljudi ovog kraja. Nakon nekoliko sati uspona uslijedilo je veselje školaraca izlaskom na livadu Stapa.

Ranije tog dana članovi PD Belvedera ( Robert Peijć i Neven Perinčić) otišli su na sklonište da bi nas dočekali sa ručkom. Trebalo je odnijeti svu hranu za pripremu ručka, ali i ogromnu teču u kojoj se to trebalo skuhati. Još jednom hvala Robiju i Neni.

Punih trbuha, postavljenih šatora uslijedila je i neizbježna vježba iz čvorologije.

U nedjelju ujutro krenuli smo put Stapine, svojevrsnog zaštitnog znaka ovog područja, prepoznatljivom svima po svom obliku i jako primamljiva pogotovo penjačima. Nakon pauze i fotografiranja nastavili smo dalje prema Kamenoj galeriji. Naravno da je Kamena galerija sve školarce oduševila prekrasnim kamenim oblicima i klancima.

Ugodno toplo vrijeme bez kiše nam je dopustilo da nedjeljno popodne uspijemo odraditi i vježbu orijentacije. Najbolja ekipa je pronašla sve kontrolne točke u rekordnom vremenu od 16 minuta. Uzbuđenje koje je vladalo među školarcima tijekom vježbe bila je nagrada nama vodičima. Kako se vrijeme sve više pogoršavalo brzo smo spremili sklonište i uputili se prema autima.

Sudeći po reakcijama školaraca i pozitivnoj atmosferi bio je to jedan lijepo provedeni vikend u prirodi.

                                                                                                              Slavica Šindija

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr