Dojmovi sa prvih radionica Herbarija

 

Tridesetak polaznika različitih dobi, ali sličnih interesa, uputilo se krajem srpnja prema Nadvodi na rijeci Zrmanji. Povod - prva radionica iz niza serijala na temu samoniklog bilja. Domaćini Boško i Ana mnogobrojne pridošlice na svom imanju ugostili su kao 'svoje', pa je tako stol koji je trebao poslužiti samo kao mjesto početnog dogovora, pretvoren u stol za doručak. Popečke, kava, pa i svježe kozje mlijeko, sve to iznijeli su na stol naši domaćini, otvorivši nam u svakom pogledu vrata svog doma. Nakon okrijepe bilo je lakše staviti šešir na glavu i po najvećem 'zvizdanu' krenuti brati lavandu. Lavanda se inače bere ujutro, govorila nam je naša voditeljica Mirna, no dok se nas tridesetak konačno okupilo, dobro je nismo brali u suton. Dio ekipe, naime pristizao je malo kasnije tog dana s noćnog uspona na Sveto brdo. 

Pa završetku branja, uslijedila je i edukacija o eteričnim uljima, a sinergije koje su tog popodneva nastajale u Mirninim rukama ničiji nos nisu ostavili ravnodušnim. 

U kasnijim satima 'palo' je zajedničko i kupanje na izvoru Krupe, a ekipa je upoznata i s procesom destiliranja lavande, zahvaljujući Ivanu Šestanu i njegovom pogonu u Briševu. Važno je napomenuti i to kako je svaki polaznik od ubrane lavande dobio i svoju bočicu hidrolata i eteričnog ulja od lavande, što jako dobro dođe za vrijeme ljetnih vrućina i uboda kojekakvih letećih insekata. 

A i preporuka je, kaže Mirna, sa sobom pri branju imati lavandino ulje. Ono liječi svaku nepriliku koje nastane u njenoj blizini, u što smo se uvjerili i na vlastitoj koži. Ubod ose smirivao se u tren, a i posjekotine od kosira nakon par dana bile su nevidljive. 

Građeno na HTML5 i CSS3 | Copyright © 2013 PD Paklenica  |   izrada: www.meridies.hr